2024. április 26., péntek

Anyaszült meztelenül tiltakozott a díjátadón – VIDEÓ

A legrangosabb francia filmes elismerés, a César-díj péntek esti átadásán a legjobb jelmeznek járó díjat Corinne Masiero színésznő hirdette ki, de a figyelem nem a díjazottra, Madeline Fontaine-re irányult, hanem a színésznő magánakciójára – írja a 021.rs hírportál.
Masiero egy sárga mellényben érkezett a gálára, amelyen a „nincs kultúra – nincs jövő" felirat volt olvasható. Ezzel is próbált utalni az utóbbi évek sárga mellényes tüntetéseire, a díj átadása előtt azonban átöltözött. A színpadra kilépve előbb mesterséges vérrel leöntött szamárjelmezt viselt, majd azt is levette, ekkor meztelenül állt a közönség előtt. A testére az volt ráfestve: „add vissza a művészetet, Jean". A címzett Jean Castex miniszterelnök volt.

A César-gálán a francia kulturális intézmények zárva tartása ellen többek között a forgatókönyvírói díjat nyerő Stephane Demoustier is tiltakozott, aki beszédében érthetetlennek nevezte, hogy a gyerekei vásárolhatnak ugyan a Zarában, de nem ülhetnek be a moziba.

A legjobb francia filmnek járó César-díjat egyébként Albert DupontelAdieu les cons (Viszlát, idióták!) című alkotása nyerte.