2024. április 26., péntek

Kiürült a Szentszék kincstára

A Vatikán beismerte, hogy szinte teljesen kimerítette a pénzügyi tartalékait és felkérte a híveket, hogy adományozzanak a költségvetési hiány pótlásának érdekében – írja a Novosti hírportál.

A Vatikán hivatalosan is közzétette az idei évre vonatkozó költségvetését, a korábban bejelentett nagyobb átláthatóság érdekében, amikor az állami költségvetés hiánya 50 millió eurót tesz ki.

A cél, hogy az adakozók megbizonyosodhassanak arról, hogy a pénzüket helyes módon költik, egy évnyi nem megfelelő kezelést követően, amely jelenleg is egy korrupciós kivizsgálásának tárgyát képezi.

Juan Antonio Guerrero Alves, a Vatikán gazdaságügyi minisztere kijelentette, hogy az adományok lecsökkentek a koronavírus miatt, valamint a múzeumok bezárása miatt is jelentősen megcsappantak a bevételek.

Szavai szerint emiatt a bevételek 30 százalékkal is csökkenhetnek. Az idei évben 213 millió euróra csökkentek a bevételek, míg a 2019-es esztendőben ez a szám 307 millió eurót tett ki.

Ferenc pápa a tavalyi év végén drasztikus lépésre szánta el magát és formálisan is megszüntette a Vatikán vagyonának és ingatlanainak államtitkárságát, miután több száz millió adomány és beruházás korrupciós kivizsgálási eljárást eredményezett.

Erre az államtitkárságnak több éven át tartó rossz vagyonkezelése miatt került sor, amely több tíz millió eurós vesztességeket hozott a Szentszék gazdasági válsága alatt.

A vatikáni ügyészség vizsgálja, hogy az államtitkárság miért és hogyan fektetett be mintegy 350 millió eurót egy Chelsiea-ben található luxus rezidenciába és más spekuláns alapítványokba is.