2024. április 26., péntek

Tüntetők követelik az örmény kormányfő lemondását

Több száz ellenzéki tüntető vett körül szombaton kormányépületeket Jerevánban, hogy lemondásra kényszerítsék az örmény miniszterelnököt.

Nikol Pasinján kormányfő lemondását azóta követelik, amióta Örményország megalázó vereséget szenvedett tavaly az Azerbajdzsánnal szemben, a 25 éve örmény szakadárok kezén lévő azerbajdzsáni beékelődés, Hegyi-Karabah miatt vívott fegyveres konfliktusban.
„Nikol áruló!", „Nikol, takarodj!" - skandálták a tüntetők a külügyminisztérium székházánál, ahol Pasinján szombaton találkozón vett részt. Később a többnyire ceremoniális szerepet betöltő elnök, Armen Szárkiszján rezidenciáját vették körül, ahová Pasinján azért ment, hogy a politikai válság lezárásáról tárgyaljon.
Néhány tüntető rövid összetűzésbe keveredett a rendőrökkel.
Pasinján kiállt a hat héten át tartó harcokat lezáró novemberi békeszerződés mellett, amely szerinte az egyetlen lehetőség volt arra, hogy megakadályozzák Azerbajdzsánt a teljes enklávé lerohanásában.
A feszültségek februárban éleződtek ki, amikor a hadsereg vezérkara Pasinján lemondását követelte. A kormányfő válaszul felmentette a vezérkari főnököt, aki a döntést megfellebbezte a bíróságon.
Pasinján előrehozott választások kiírását ajánlotta fel, de elutasította, hogy a szavazás előtt lemondjon. A 45 éves volt újságírónak jelentős támogatottsága van a hegyi-karabahi vereség ellenére - emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség.
A hegyi-karabahi harcokban mintegy hatezren haltak meg. Az orosz közvetítéssel létrejött békeszerződés révén Azerbajdzsán jelentős területekre tart igényt Hegyi-Karabahban és a környező térségekben.