2024. április 26., péntek

Megadóztatják a bizonyítatlan vagyont

Szerbiában ma lép hatályba a vagyon eredetéről és a külön kivetett adóról szóló törvény, amelynek célja, hogy felkutassa és megadóztassa azokat a fényűző életet élő személyeket, akik hivatalosan alacsony bevétellel rendelkeznek – írja a 021.rs hírportál.

A törvény lényege, hogy azok, akik nem tudják bebizonyítani, hogy a vagyonukat törvényes úton szerezték, annak értékének háromnegyedét is elveszíthetik. Amennyiben a bíróság azt is bebizonyítja, hogy a tulajdont bűncselekmény által szerezték, akkor teljes egészében elveszíthetik vagyonukat.

Nenad Stefanović, a Szerbiai Bírók és Ügyészek Egyesületének elnöke elmagyarázta, hogy valójában hogy is néz ki a gyakorlatban a törvény végrehajtása.

Amennyiben egy adott személynél aránytalanság mutatkozik az életmódját és a bevételeit tekintve, az Adóhivatal beszélgetésre invitálja majd és kérni fogja tőle, hogy mutassa be a tulajdonának írott bizonyítékait. Az a vagyon, amelyről nem létezik ilyen bizonyíték, 75 százalékosan lesz megadóztatva – mondta Stefanović.

Az előzetes várakozások szerint az állam ilyen módon fog mindenkit leellenőrizni, kivétel nélkül. Mindenkinek bizonyítania kell, hogy honnan származik a tulajdona, ha az nincs arányban a bevétellel.

A törvény minden polgárra egyformán fog vonatkozni, az adószervezetek célkeresztjében pedig elsősorban azok kerülnek, akikkel kapcsolatban felmerül a gyanú, vagy be is bizonyítják, hogy három egymást követő évben 150 ezer eurós különbség áll fenn a vagyon növekedése és a bejelentett bevétel között – mutatott rá Stefanović.

Hozzátette, hogy amennyiben kiderül, hogy bűncselekmény útján szerzett vagyonról van szó, akkor az esetet a rendőrségen és az ügyészségen jelentik be.