2024. április 26., péntek

Újvidék büntetni fogja a rendezetlen építési területek tulajdonosait

A március 12-ei közgyűlésen fognak arról dönteni, hogy ezután a rendezetlen építési területek tulajdonosait pénzbírsággal büntetik-e majd – írja a 021.rs.

Amint a város rendezéséről szóló határozat módosítása kimondta, 150.000 dináros bírságot szabnak ki majd azoknak a jogi személyeknek, akik nem tartják rendben az építkezési területeket. Minderről a terület tulajdonosának, vagy használójának kell gondoskodnia.

A szabálymódosítás szerint a tulajdonosok, vagy a felhasználók, kötelesek a területet a következő módon gondozni: ki kell javítani a földet elkerítő blokád sérült részeit, le kell kaszálni a füvet, gyomtalanítani és metszeni kell a cserjéket és az ágakat, valamint el kell szállítani az építkezési törmeléket. Mindezt a föld állapotának karbantartása miatt fontos elvégezni.

A szabály korábban is hatályban volt már, de akkor csak a rendezetlen közterületek esetében róttak ki pénzbírságot.

Minderre azért volt szükség, mert városszerte egyre több illegális hulladéklerakó alakult ki.

A város rendezéséről szóló határozat megváltoztatásának részeként a tanácsosok módosítást hajtanak végre azon a cikken is, amely szerint a virtuális kommunikáció elemei már nem tekinthetők hirdetőtábláknak, így a telepítésükért, feltéve ha reklámként helyezik el őket, már nem kell többé díjat fizetni. Ezek például az üdvözlő táblák, a múzeumok és a galériák hirdetései, az útjelző táblák és hasonlók, amelyeket bizonyos objektumok megtalálása érdekében helyeztek el. Ezek a változtatások az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 rendezvénysorozat miatt történtek.

Ezenkívül kisebb változtatásokat hajtanak végre a város díszítésmódjának szabályzatában is.