2024. április 26., péntek

Megfelelni a kihívásoknak

A járványhelyzet új feladatok elé állította a kishegyesi falugondnok-szolgálatot

A kishegyesi falugondnok-szolgálat kialakult felhasználó körrel dolgozott, a járványhelyzet azonban megváltoztatta feladataik körét, valamint azok számát is, akiknek segítettek.

Lukács Klára, a szolgálat koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy a járványhelyzet főként az elején befolyásolta a szolgálat munkáját.

Lukács Klára koordinátor

Lukács Klára koordinátor

Falugondnokaink munkájának jelentős részét a betegszállítás teszi ki. Amikor a rendkívüli helyzet miatt a szakorvosok nem dolgoztak, és megszűnt a rendelés a kórházakban, akkor a betegszállítás gyakorlatilag megszűnt. Viszont pont ekkor egy jelentős munka hárult rájuk, az idősek ellátása. Ők vásároltak be számukra, fizették be a számláikat, vették fel a nyugdíjukat stb. Ezek olyan feladatok, amelyeket korábban nem végeztek, mert a felhasználók meg tudták oldani, de a falugondnokok nagyon gyorsan váltani tudtak. Egyikük a Vöröskereszttel dolgozott együtt, részt vettek a népkonyha ételadagjainak kihordásában stb. Amikor véget ért a rendkívüli helyzet, akkor ismét megváltozott a falugondnokok munkája. A szakorvosok rendelni kezdtek, így igény lett a betegszállításra. Természetesen lettek különbségek a korábbiakhoz képest, mivel be kell tartani a járványügyi előírásokat. Korábban bekísérték a beteget a szakorvosig, és ha kellett, akkor fordítottak is, most viszont csak a kapuig vihetik, mert csak a beteg mehet be az intézménybe – számolt be Lukács, majd arról is szólt, hogy jelen pillanatban minden törvényes előírásnak eleget tesznek, és igyekeznek alkalmazkodni a fennálló igényekhez. Ahogy a beteg igényli, és ahogy a lehetőségek engedik, úgy próbálnak eleget tenni a feladatoknak.

A rendkívüli helyzet bevezetésekor a falugondnok-szolgálat felhasználóinak száma kibővült – tudtuk meg a koordinátortól. Abban az időszakban nemcsak a felhasználóiknak segítettek, hanem minden rászorulónak.

Lehet, hogy a segítségre szoruló nem is volt idős, viszont eltörte a lábát, és nem tudott kimozdulni a házból, így mi segítettünk neki. Nem vettük figyelembe, hogy nem felelt meg a felhasználói kritériumainknak, de abban a pillanatban segítségre szorult, és mi segítettünk. A helyzet sokat változott az alatt az időszak alatt, és nem a megszokottak szerint működtek a dolgok. Volt olyan önkéntesünk, aki felajánlotta segítségét a falugondnok-szolgálatnak, és ő látta el a karanténban lévőket. Erre azért volt szükség, hogy a falugondnokok ne érintkezzenek a karanténban lévőkkel és a nem fertőzött felhasználókkal is. Így meg tudtuk oldani, hogy aki ellátta a karanténeseket, az nem ment az egészséges idős személyekhez – számolt be Lukács.

A falugondnokok mindig az aktuális igényeknek tesznek eleget

A falugondnokok mindig az aktuális igényeknek tesznek eleget

A járványhelyzet még mindig tart, így a falugondnok-szolgálat idei tervei is ennek függvényében alakulnak. A tanácstag elmondta, hogy a bizonytalanság miatt nem készítettek hosszú távú terveket.

A tavalyi év tapasztalataiból tanulva az idén nem készítettünk messzemenő terveket. Rájöttünk, hogy azt kell követnünk, amit a helyzet hoz. Ha ismét lenne karantén, akkor arra kell reagálnunk. Ezzel nem lesznek nehézségek, mert már van tapasztalatunk. Ha viszont nem lesz, akkor az épp aktuális helyzethez fogunk alkalmazkodni, és segíteni az idős embereken – hangsúlyozta Lukács.