2024. április 26., péntek

Próba-kisérettségi a tantermekben

Az idén online fogják átnézni a teszteket – Kilátásba helyezték a teljes folyamat digitalizációját

A próba-kisérettségit március 26-án és 27-én tartják meg. A szerbiai nyolcadikosok a már megszokott módon, az iskolákban fogják kitölteni a teszteket – jelentette be Branko Ružić oktatásügyi miniszter. Mint kiemelte, a járványügyi intézkedések betartása mellett kerül sor a próba-kisérettségire. Legfeljebb tizenöt diák és egy ügyeletes tanár tartózkodhat majd a teremben. Fontos, hogy tanulók között meglegyen a megfelelő a személyi távolságtartás. A tárcavezető szerint a próba-kisérettségit a szabályzattal összhangban fogják megszervezni.

Dragana Stanojević, az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet munkatársa korábban azt nyilatkozta a Szerbiai RTV reggeli műsorában, hogy a nyolcadikosok az idén még klasszikus módon fognak záróvizsgázni, vagyis papír és ceruza segítségével. Az idén a kisérettségi tesztjeit online fogják átnézni. Ezeket egy helyre fogják szállítani, ahol beszkennelik őket. Az online javítás során két tanár fogja átnézni ugyanannak a diáknak a tesztjét, hogy elkerüljék a csalást és a visszaéléseket. Amennyiben különbséget fedeznek fel a két javítás között, a szupervizornak is át kell néznie a tesztet.

A jövőben előirányozzák a teljes folyamat digitalizálását, tehát valószínű, hogy néhány év múlva a tanulók online fogják kitölteni a záróvizsga tesztjeit.