2024. április 26., péntek

Fásítási akció Bakolcon

Bakolc (Bukovac) a Fruška gora északi lankáin fekszik, sok zöld terület övezi, de ennek ellenére a település lakosai fásítási akcióba kezdtek.

Az akció a bakolci méhészek ötlete volt, majd a Bakolc helyi közösség és a Városi Kertészet Közvállalat is csatlakozott a kezdeményezéshez. Bakolc és a Selište elnevezésű járás között eddig 1200 különféle facsemetét ültettek el az úttest mellett 3,5 kilométeres távon.

A kezdeményezés elején csupán pár helyi lakos kezdett faültetésbe, de idővel egyre többen csatlakoztak. Predrag Tešanović, Bakolc helyi közösségének elnöke amint meghallotta, miféle kezdeményezésbe kezdtek a településen, azonnal úgy döntött, hogy támogatja az akciót.

– Ez valóban kiváló ötlet. Le a kalappal azoknak, akik kigondolták és belekezdtek a fásításba, valóban önzetlenül dolgoztak, hogy még szebbé, lakhatóbbá és vonzóbbá tegyék Bakolcot. Vajdaság területének csupán 4 százaléka fásított, az a célunk, hogy ez a százalékarány folyamatosan növekedjen, mert ez sokkal több embert vonz majd letelepedésre. A Selište elnevezésű járás és a Bakolc közötti területen különféle facsemetéket ültettünk – mondta Predrag Tešanović.

Dragan Tešanović, a helyi sakk-klub elnöke mindig az elsők között jelentkezik önkéntesnek, ha valamiféle helyi akcióról van szó. A Dnevnik napilapnak elmondta, azt szeretné, ha a településük folyamatosan fejlődne, mivel nagyon szép helyen van. – Minden olyan akcióban szívesen veszek részt, amely Bakolc fejlődését szolgálja. Azt szeretném, ha Bakolcon több helyen is asztalokat és székeket helyeznének el, mert így biztos sokkal többen sétálnának, és élveznék a természet szépségeit a településen és a környező, erdős területen. Tervem között szerepel még az, hogy a Duboka dolina elnevezésű járásban megjavítsuk a kutat, asztalokat és padokat helyezzünk el, de előtte jó lenne megtisztítani a környékét a bozóttól – magyarázta Dragan Tešanović.

A fásítási akcióhoz egyre többen csatlakoznak. Goran Dulić 200 facsemetét adományozott, és ő személyesen is segít a faültetésben. A Živković mészárszék sem maradt sokáig tétlenül, a munkaakciók alkalmával mindig ingyen reggelit biztosít a résztvevőknek. A kaboli Desimir Kudrić és felesége Nada alkalmanként babot főznek, jó nagy adagot, hogy mindenkinek jusson.

A környéken sok a víkendház is, a tulajdonosaiknak is tetszik az akció, gyakran üdítőket hoznak az önkénteseknek, és arra biztatják őket, hogy folytassák a faültetést.