2024. április 26., péntek

Jó minőségű ivóvizet kapnak a falvak

Torzsa és Kucora falvak polgárai az év végére jó minőségű ivóvizet kapnak

A Verbászhoz tartozó Torzsa (Savino Selo) és Kucora (Kucura) falvakban 95 százalékban befejeződtek a rácsatlakoztatási munkálatok a verbászi központi vízvezeték-hálózatra. Jelenleg a csővezetékek összekötése van folyamatban, a forrásokon pedig a már elkészült két új kút felszerelése mellett a harmadik kutat tesztelik. A munkálatok várhatóan az év végéig befejeződnek, közölték a Komunalac Közvállalatban.

− Kucora és Torzsa csaknem 2000 háztartása az év végéig rácsatlakozik a verbászi központi rendszerre, ahonnan az itt élő polgárok számára biztosítják a jó minőségű ivóvizet. Az 1300 kucorai és 800 torzsai háztartás számára a korszerű ivóvízellátó rendszer kiépítésének projektuma 4,1 millió euróba kerül, a munkálatokkal pedig a verbászi önkormányzat, valamint a német KfW beruházási bankkal együttműködve a Komunalac Közvállalat közüzemi vállalatot bízták meg. Mindez az utóbbi két évtized legnagyobb jelentőségű beruházásának számít – mondta Igor Škundrić, a közvállalat megbízott igazgatója.

Szerinte nem volt könnyű a probléma megoldása és az eszközök biztosítása, hiszen az elmúlt 16 évben senki még csak meg sem próbálkozott ezzel.

− Mi foglalkoztunk vele, így az év végéig Kucora és Torzsa lakói jó minőségű ivóvizet kapnak. A projektum jelentősége abból is látszik, hogy 2006 óta az említett falvakban a víz nem felel meg a vízbiztonsági szabályzat által előírt követelményeknek. Annak idején ideiglenes megoldásként az ökokutak felszerelésével próbáltuk biztosítani az itt élők ivóvízszükségletét, ami sajnos elhúzódott. Azt szeretnénk, hogy a községhez tartozó falvakban is biztosított legyen a jó minőségű ivóvíz, így a jelenlegi munkálatokkal párhuzamosan azon dolgozunk, hogy további eszközöket biztosítsunk, és a Verbászhoz tartozó többi három településen is megoldjuk az itt élők jó minőségű ivóvízzel való ellátását – emelte ki Škundrić.

Szavai szerint a közvállalat víz- és csatornahálózattal megbízott részlege komoly rendszert hozott létre, amely a vízellátás és a szennyvízelvezetés területén stabilan és következetesen működik. Minden kapacitás és minden vízforrás működik, és az egész rendszer megújult.

− Ami az üzemelést illeti, folyamatosan teljes készenlétben vagyunk, és 2021 végére, mire a megkezdett projektum elkészül, minden bizonnyal biztosítjuk a minőségi vízzel való ellátást – tette hozzá a megbízott igazgató.

Miroslav Fejsa, a víz- és csatornahálózattal megbízott részleg vezetője elmondta, Kucorán és Torzsán folytatódnak a rácsatlakoztatási munkálatok a verbászi vízvezeték-hálózatra, a munka 95 százalékát már elvégezték.

− Jelenleg a föld alatti csőrendszer összekötése van folyamatban, a forrásoknál pedig a már elkészült két új kút felszerelése mellett a harmadik kutat teszteljük. Amennyiben a kísérleti eredmények megfelelnek a követelményeknek, nekilátunk a negyedik és az ötödik kútnak. Számításaink szerint az előttünk álló két hónapban a forráskutak kapacitásának növelése befejeződik – magyarázta Miroslav Fejsa.

A jelenlegi projektumot úgy tervezték, hogy a későbbiekben bővíthető legyen, így a község további három településének, Kiskér (Bačko Dobro Polje), Ókér (Zmajevo) és Újsóvé (Ravno Selo) polgárai számíthatnak arra, hogy a verbászi jó minőségű ivóvíz hamarosan hozzájuk is eljut.