2024. április 26., péntek

Szalonszépség a hűségért

Előzetes időpont-egyeztetéssel is csak két hét múlva lehet sorba jutni a magyarkanizsai Sándor Renáta kozmetikájában most, a tavasz előtti zsongásban. Tevékenységében csak az a meglepő, hogy a fiatal, csinos lány hivatása szerint nem embereket, hanem állatokat szépít. Rencsi Kutyakozmetikája Magyarkanizsán egyre népszerűbb, ugyanúgy, ahogy Máltán is az volt. Öt év távollét után két éve, hogy magánéleti okok miatt hazaköltözött, a környékbeli kutyatulajdonosok nagy örömére. Ahogy meséli, nem számít urizálásnak a kutyát kozmetikushoz vinni, mert sok esetben nemcsak az esztétika jut hangsúlyos szerephez, külcsín és belbecs összhangja, hanem az egészségmegőrzés is fontos tényező, amit a felelősségteljes állattartók komolyan vesznek.

– A nyár, a meleg, a fürdőzés, a tenger bölcsőjében, Máltán öt évig tartózkodtam, ahonnan magánéleti okokból jöttem vissza. Előtte itthon már foglalkoztam kutyakozmetikával, és szerencsémre ott is tudtam azt folytatni, de ismeretlenként nehezebb dolgom volt, így a vendéglátásban is lett tapasztalatom. Meg kellett dolgozni a bizalomért ott is, itthon is – mesélte Rencsi, akit arról faggatva, hogy milyen a máltai ember, az ottani munkamorál és a feltételek, egyáltalán az ottani élet, elmosolyodva csak annyit mondott: mela, majd ezt meg is magyarázta.

– A máltai emberek nagyon melák. A mela egy máltai szóhasználat, amit mindenre rá lehet húzni, arra is, hogy hogy vagy, arra is, hogy mi újság, milyen az idő. A válasz: mela, olyan… jó. És az emberek mentalitása is ilyen. Nekik minden jó úgy, ahogy van. Ebből adódóan számomra, aki szeret tökéletes munkát kiadni a kezéből, nem a legmegfelelőbb hozzáállás a „hagyjuk rá, jól van az úgy”. Képes vagyok akár két órán át szépíteni egy kutyát – mondja a kutyakozmetikus, akinek bár hiányzik a tenger, nem bánta meg, hogy hazajött, Magyarkanizsára, és visszatért mindenféle értelemben a kiindulóponthoz, és már előrébb is lépett.

– A helyi állatorvosi állomás berkein belül dolgozom, az egykori állami helyén, Teslić Tomislav vállalkozásában, ahol a kozmetika is hangsúlyos szerepet kapott. Jelenleg csak kis testű kutyákat vállalok, mint például a máltai, bichon, törpe schnauzer.

Hogy miként is történik egy-egy „kezelés”, arról így mesélt:

– A gazdival egyeztetünk, hogy hogyan szeretné a kedvencét látni, legyen szó nyiratkozásról vagy épp egy hosszú szőrben tartott kutyáról, akinek esetlegesen csak egy alapos fésülésre, fürdetésre és szárításra van szüksége. Leginkább a nyírást kérik, többnyire hobbifazonokat alakítok ki. A helyzet miatt most kutyakiállítások nincsenek, ahová a versenyre kellene előkészíteni, megszépíteni őket, de egyébként is ez elég ritka – magyarázza Rencsi, aki arra is kitér, mit is jelent a hobbifazon-kialakítás, miután biztos észrevette a nem túl okos tekintetemet.

– A testük nyaktól faroktőig, pocijuk, oldaluk le van nyírva géppel, a lábaknál pedig ollóval alakítom ki a formát. Amikor megérkeznek, nagyjából kifésülöm a szőrüket, átnyírom, szintén nagyjából, hogy minél kevesebbet kelljen majd szárítani. Ezután megyünk fürdeni, ezt követi a szárítás és a készre nyírás, esetleg fültisztítás, bűzmirigytisztítás, karomvágás, amit a gazdi jelzett előzetesen – meséli, és trendekre is kitérünk, hisz úgy gondolom, minden bizonnyal itt is vannak huncutságok.

– Minden fajtának megvan a fazonja. Például a snauzereknek a frufru, a szakáll. Egyes fajtáknak „szoknyájuk” van, a westyknek, yorkiknak ki kell hegyezni a fülüket… Van egy alapfrizura, ami bevett szokás, de aztán gazdija válogatja, hogy épp milyen lesz a végeredmény – mondja Rencsi, akitől még kirívó külsőt nem kértek, de szívesen áll a kihívások elé.

– Tavasszal nagyon sok pulit hoznak a tanyákról, akik egész ősszel és télen nincsenek nyírva, fésülve meg főleg nem, na az ő szőrüket egyben le lehet venni, ami úgy néz ki, mint a régi kandallók előtt kiterített birkagyapjú. Van is a szalonban két ilyen: elrettentő példának. Egy fekete és egy fehér puli szőre, amit tudok mutogatni – osztja meg velem a tapasztalatait, ugyanakkor arra is kitér, hogy nem elrontója a különleges dolgoknak sem, annál is inkább, mert úgy látja és tapasztalja, egyre nő az igény a tevékenységére.

– Amikor tizenhárom éve elkezdtem a kutyakozmetikát, még urizálásnak is tűnhetett, mert pár évbe beletelt, mire ez fölkapottá vált, mostanra meg már népszerűnek is nevezhetjük. Sok új kuncsaft jelentkezett, nagyon sok például a szobacirkáló kis fehér kutya, akiket rendszeresen hoznak a gazdik. Mára már nem számít ez a szolgáltatás luxusnak, csak annyira, mint például egy műköröm a nők körében. Ennek viszont nemcsak esztétikai, hanem higiéniai funkciója is van – magyarázza Rencsi, aki arra is emlékeztetett, hogy a jó idővel mindenki ébred, még a kullancsok is, így tavaszelőn nem árt felkeresni a kutyakozmetikust. Sándor Renátát Magyarkanizsán lehet megtalálni, a telefonos egyeztetés pedig ajánlott a 063/889-8956-os számon.