2024. április 26., péntek

Tárlatzáró kóruskoncert Magyarkanizsán

A Regionális Kreatív Műhely szervezésében január 26-tól Eucharisztia címmel kiállítás látható a Dobó Tihamér Képtárban (Fő tér 9.). A múlt évről az ideire halasztott budapesti világkongresszus kapcsán utazó vándortárlat első kiállítása egy XVII–XVIII. századi színpadi tervgyűjtemény, a soproni jezsuiták által őrzött úgynevezett Díszletkönyv mintalapjaiból. Selyemlapokra nyomtatott válogatást láthatunk a szakrális tervek és a templomi, kolostori színpadi játékok látványvilágából. A neves és ismeretlen európai színpadi tervezők alkotásai nemcsak a barokk világról, de a színjátszásnak az akkori oktatásban jelenlévő fontos szerepéről is vallanak.

A szokásos tárlatnyitó a korlátozások miatt elmaradt, ehelyett tárlatzáró rendezvény lesz március 10-én, szerdán 18 órától.

A Dobó Tihamér Képtárban ez alkalommal a Magyar Művészeti Akadémia részéről beszédet mond Bicskei Zoltán, valamint fellép az óbecsei Schola Cantorum Énekkar, Stefaniga Ottília vezényletével. A műsoron gregorián dalok, Bach, Kodály, Elgar, C. Frank, Esterházy Pál művei lesznek hallhatók.

A kiállítás létrejöttéhez a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, dr. Fekete István, Rátóti Zoltán, a PIM – Országos-Színháztörténeti Múzeum – Intézet, Turnai Tímea, Láng Judit, valamint a Cnesa OMI nyújtott segítséget.

A képtár alsó részében a Dobó Tihamér Képtár szervezésében látható az Erős hittel c. tárlat, amely válogatást mutat be közösségünk egyházi-vallásos kegytárgyaiból.

A kiállítások megtekinthetőek a Dobó Tihamér Képtárban március 10-ig.

A belépés díjtalan.