2024. április 26., péntek

Áprilisban tartják a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválját

Hét felnőtt- és öt gyermekelőadást nézhetünk meg

A Vajdasági Hivatásos Színházak jubiláris 70. fesztiváljára, amelyet a tavalyi évben a pandémia miatt le kellett mondani, április 19-étől 26-áig kerül sor.

– A fesztivál névleges helyén, Nagybecskereken lesz a megnyitó rendezvény, bizonyos publikációk prezentálásával, továbbá a helybeliek előadása nyitja meg élőben a fesztivált – nyilatkozta lapunknak Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke. –Nagybecskereken kerül sor a záró rendezvényre és díjátadásra. Az előadásokat azonban a versenyző, illetve szereplő színházak a székhelyükön játsszák – a járványügyi helyzettel összhangban – csökkentett számú közönségük előtt. Minden előadást online kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők. Mivel Nagybecskerek a rendezvény házigazdája, ezért a helyi televízió közvetíti minden este a versenyelőadásokat – mondta Venczel.

Slobodan Savić színikritikus válogatása alapján 7 felnőttelőadást és 5 gyermekelőadást láthat a közönség. A szelektor megfogalmazásában a felnőttelőadások egyik része (az Andrić-, Tolsztoj-, valamint Đorđe Lebović-mű) nagy, klasszikus regények dramatizációjára épül, az előadások másik része (Mockinpott úr, Gusztáv a hibás mindenért és a Munkáskrónika) égető társadalmi-politikai-szociális témákkal, problémákat feszeget.

Április 19-én 11 órakor a fesztivált Nagybecskereken a Hamupipőke, a helybeli Toša Jovanović Népszínház magyar nyelvű bábjátéka nyitja meg, amelyet a Grimm testvérek meséjének motívumai alapján két magyarországi vendégművész, Gimesi Dóra alkalmazta színpadra és Lázár Helga rendezte. Április 19-én – a járványügyi intézkedésektől függően – 19 vagy 20 órakor a L’uboslav Majera rendezte Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása c. Peter Weiss-darabot láthatja a néző a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház előadásában.

Venczel Valentin (Fotó: Ótos András)

Venczel Valentin (Fotó: Ótos András)

Április 20-án 12 órakor a nagyérdemű a Zombori Népszínház Semper idem című,  Đorđe Lebović  műve alapján készült előadását követheti, Gorčin Stojanović rendezésében.

Április 21-én 11 órakor láthatják az érdeklődők a Szabadkai Gyermekszínház A három testőr című gyermekelőadását, amelyet Predrag Štrbac állított színpadra. Az esti előadást, a Gusztáv a hibás mindenért c., Kokan Mladenović rendezte produkciót a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata játssza.

Április 22-én 11 órakor élvezhetik a gyermekek a Szabadkai Gyermekszínház magyar nyelvű előadását a Színháznak szeretettel címmel, Bonjo Lungov és Konsztantin Karakosztov rendezésében. Az esti időpontban a Szabadkai Népszínház szerb társulata viszi színre Petar Mihajlović Munkáskrónikáját (Radnička hronika), Veljko Mićunović rendezésében.

Április 23-án esti előadás lesz Ivo Andrić Travniki krónikája. Nikita Milivojević dramatizálta és rendezte, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a Zombori Népszínház színművészei adják elő. 

Április 24-én 11 órakor a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház játssza A Vadfaló (Divljožder) bábjátékát  Jovan Caran szövege és rendezése alapján. A fesztivál esti műsorban L. N. Tosztoj Anna Kareninájának színpadi változatát nézhetik meg a felnőttek Dejan Projkovszki rendezésében, az Újvidéki Színház társulatának előadásában.

Április 25-én 11 órakor a verseci Sterija Népszínház előadásában a Jovan Grujić rendezte, Milivoje Mladenović Érthetetlen nyelv (Nemušti jezik) c. produkcióját láthatják a gyermekek. Este a felnőttek A. P. Csehov Ványa bácsiját élvezhetik. A verseci Sterija Népszínház és a Belgrádi Hartefakt Alap koprodukcióját Andrej Noszov állította színpadra.

Április 26-án Nagybecskereken kerül sor a fesztiváli elismerések kiosztására. Ezt megelőzően a díjazottak tiszteletére a székvárosi Ifjúsági Színház társulata bemutatja Olja Đorđević rendezőnő Zaljubljivanje c. szerzői projektumját.

Érdekességként megemlítjük, hogy az Anna Kareninában, az Újvidéki Színház társulatának előadásában a címszerepet a többszörösen díjazott Béres Márta színésznő helyett, aki anyai örömök elé néz, Fülöp Tímea, az Újvidéki Művészeti Akadémián László Sándor és Balázs Áron osztályának volt növendéke, a szabadkai Népszínház, majd a Kosztolányi Dezső Színház kiváló színésznője fogja alakítani. Emiatt hamarosan néhány felújító próbára lesz szükség a Macedóniából érkező Dejan Projkovszki rendező irányításával. A tervek szerint a társulat még a Hivatásos Színházak Fesztiválja előtt, március 29-én és március 30-án előadja az Anna Kareninát Újvidéken.