2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Ultrahatékony

Egy-két évtizede bukkan fel itt-ott az ultrahatékony melléknév, leginkább arra utalva, hogy valamely eljárás, alkalmazás, módszer nagymértékben hatékony, igen nagy hatásfokú: Ultrahatékony szerelési megoldások. – Vezeték nélküli fülhallgató ultrahatékony zajszűréssel! – A cél, hogy a Toyota a tökéletes hatékonyság elérését követelő filozófiájának megfelelően biztosítsa az ultra-hatékony járműfenntartást. – A 3,5 l EcoBoost® technológiától az ultrahatékony aerodinamikáig a Ford GT a Ford minden tevékenységének csúcspontja. – Ma a szerkesztő egy ultra-hatékony rovarirtó formulát javasol. – A találomra keresgélő, kényelmes tempóban lebonyolított ajándékvásárlás helyét rövid ultrahatékony akvizíciós körút váltja fel. – A standard spirál hőcserélő kialakítás ultrahatékony öntisztító hatás előnyeit kínálja, ami maximálisra növeli a hasznos üzemidőt. – Tudósok szerint a hideg levegő ultrahatékony zsírégető módba kapcsolja a tested. – 2021-től kezdve már ilyen ultrahatékony módon szelektálhatnák a szemetet Európában.

Olykor maga az eszköz az ultrahatékony: Növelje a produktivitást a gyors, ultrahatékony sorozat nyomtatóival! – Ultrahatékony mikroautót épített a Shell. – Jóllehet a hibrid változat lesz a vevők kedvence, egy ultrahatékony kétliteres benzines erőforrás is elérhető lesz a sikergyanús modellhez. – Elkészült egy ultrahatékony, hibrid szuperjacht-koncepció. – A hónap első hivatalos Xbox-magazinjában kapja meg az ultrahatékony új Xbox-t. – Az ultrahatékony kezelőegység egy új kezelési eljárást tesz lehetővé.

Elvétve személy is minősülhet ultrahatékonynak: Miközben a lánya felé lépkedett, kikerülte Ariana ultrahatékony esküvőszervezőjét, Tyra Brownt és Jackson tanúját, Nick Taylort.

Az ultrahatékony azok közé az összetett szavak közé sorolható, amelyekben idegen előtaghoz magyar utótag kapcsolódik, mint amilyen a szupergyors, a totálkáros, a kontratámadás stb.  Az ultra- előtag latin eredetű (‘valamin túl’), a vele alkotott összetétel utalhat párt vagy mozgalom szélsőséges irányzatának hívére (ultrabalos, ultrajobboldali; a gyarmatok megtartásához a végsőkig ragaszkodó politikára, illetve politikusra mondják, hogy ultrakolonialista.), jelentheti valaminek igen nagy mértékben, mértéktelenül, szélsőségesen való kifejezésre jutását (ultramodern ’túlzottan, keresetten vagy kihívóan újszerű), lehet továbbá az értelme ’valamin túli’, ’mélyebb’ (ultraviolett ’ibolyántúli’, ultramarin ’a tenger színénél mélyebb kék’), valamint ’a szokottnál jóval nagyobb hatásfokkal, sebességgel működő’ (ultracentrifuga).