2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A sokadik döntésnap

Pénteken derül ki, hogy a válságstáb hoz-e új intézkedéseket

A bejelentések szerint a köztársasági egészségügyi válságstáb pénteki ülésén fogadhatja el a járvány aktuális fellángolásának megfékezésére irányuló intézkedéseket, amelyeket később a köztársasági kormánynak is meg kell erősítenie. A testület hétfői ülését követően kiderült, hogy a válságstáb egészségügyi szakértői a zárást és az emberek közötti érintkezések további korlátozását szorgalmazzák. Elmondásuk szerint a jogászok álláspontja az, hogy teljes zárás, vagy kijárási tilalom a rendkívüli állapot elrendelése nélkül nem lehetséges, utóbbi tekintetében pedig nagy az ellenállás, így most már azt is elfogadhatónak tartanák, ha a vendéglátóhelyek legalább 7–10 napig zárva maradnának. A válságstáb politikusai egyelőre fenntartásokkal nyilatkoznak a zárásról, szerintük a jelenleg hatályos korlátozások elegendőek, feltéve, ha az illetékes felügyelőségi szervek hozzájárulnak azok betartatásához.

NEM ZÁRNÁNAK
Egy nappal az ülést megelőzően a nyilatkozó orvosok kitartanak álláspontjuk mellett: a járványhelyzet rendkívüli, helyenként katasztrofális, ezért valamilyen szintű zárás elkerülhetetlen.
Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és munkaügyi miniszter a Nova.rs kapcsolódó kérdéseire szöveges üzenetben válaszolt: soha nem állította azt, hogy a rendkívüli állapot elrendelése az egyetlen lehetséges megoldás. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy értékelése szerint milyen intézkedéseket lenne érdemes foganatosítani.
Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár arról biztosította a közvéleményt, hogy semmi ok az aggodalomra, a válságstáb célszerű javaslatot fogalmaz meg, olyant, amelyik „nem veszélyezteti a gyermekek jövőjét". A 021.rs szerint a tartományi titkár megjegyezte, csupán az emberek kisebbsége az, aki megpróbálja kijátszani a szabályokat. Ha mindenki betartaná az előírásokat, a járványgörbe nem ívelne felfelé – nyomatékosította Zoran Gojković.

300 EZER VAKCINA A COVAX-BÓL
Nikola Selaković szerb és Heiko Maas német külügyminiszterek berlini találkozóját követően a felek egyebek mellett a szerbiai immunizációt méltatták, a német diplomácia vezetője szerint irigylésre méltó a vakcináció üteme. Heiko Maas megerősítette, hogy a COVAX vakcinabeszerzési program keretében néhány héten belül több mint egymillió adagnyi védőoltás érkezik a Nyugat–Balkán országaiba. Mint hozzátette, az EU döntésének értelmében a térség országait 12 millió euróval támogatják a járványellenes küzdelemben.
Szerbia a COVAX-program keretében hamarosan 300 ezer adagnyi védőoltást kap – mondta Nikola Selaković. Mint azt kifejtette, Szerbia mindenkitől vakcinát vásárolt, akitől csak lehetett, mert az ország számára az emberek egészsége élvez prioritást.

HIVATALOSAN IS KITERJESZTIK AZ IMMUNIZÁCIÓT
A vakcinációhoz kapcsolódóan Ana Brnabić miniszterelnök közölte, hogy csütörtökön az egymilliomodik polgár kapta meg az országban a védőoltást. Eddig összesen nagyjából 1,6 millió adagnyi vakcinával oltottak az országban – mondta az SZRTV összeállítása szerint. Az egymilliomodik adag vakcinát február 17-én adták be.
Ana Brnabić elmondása szerint a prioritást élvező csoportokból a vakcinát igénylők 95 százalékát oltották be eddig. A kormányfő arra kért mindenkit, hogy kortól és alapbetegségtől függetlenül igényelje a védőoltást, az eUprava rendszerében, vagy telefonon, hiszen „mostantól kiterjesztik az immunizációt".
A csütörtöki járványjelentés szerint egy nap alatt országszerte 3866 új fertőzést jegyeztek, az elvégzett koronavírustesztek száma 15.769, míg a pozitivitás aránya 24,5 százalék. Hivatalosan 17 Covid-páciens hunyt el, 4508 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,95 százalék. Kórházi gyógykezelésre 4109, míg mesterséges lélegeztetésre 173 Covid-páciensnek van szüksége.
Vajdaságban előző nap 713 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 206-ot. A tartományban 8766, Újvidéken 2667 az aktív fertőzések száma.