2024. április 26., péntek

Gojković: Mindenki számára elfogadható döntést fogunk hozni

Szerbia megtalálta az egyensúlyt a koronavírus elleni küzdelemben úgy, hogy az ország normálisan tudjon működni – értékelte a járványhelyzetet Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és a Válságstáb tagja, írja a 021.rs hírportál.

Megerősítette, hogy a válságstáb következő ülésére pénteken 15 órakor kerül sor, ugyanakkor hozzátette, hogy nézeteltérések állnak fenn a stáb egészségügyi és a gazdasági része között, viszont véleménye szerint ezt a problémát csak a média nagyítja fel.

A polgároknak nem kell félniük, mindenki számára elfogadható döntést fogunk hozni, de nem fogjuk kockáztatni gyermekeink jövőjét – mondta Gojković.

– Mi a probléma? Van a lakosságnak egy része, amely mindent, amit tennünk kellene, megpróbál tönkretenni. Amennyiben betartanák az ajánlott előírásokat, nem lenne ennyire magas a fertőzöttek száma és az egészségügyi rendszer is minden beteget el tudna látni, nemcsak a koronavírusban szenvedőket – magyarázta Gojković, majd hozzátette, hogy a helyzet veszélyes lehet, amikor nagyszámú ember fertőződik meg.

Kihangsúlyozta, hogy amikor a teljes bezárásról van szó, akkor mindenki a gazdaságot említi meg, de figyelembe kell venni a szociális kérdéseket és az emberek pszichikai jólétét is.

Elmondta, hogy azok a személyek, akik már kiheverték a koronavírust, súlyos következményeket hordoznak és rámutatott az immunizáció fontosságára.

A védőoltás nem akadályozza meg a fertőzést, viszont garantálja, hogy nem jelenik meg a betegség súlyosabb formája. A beoltottaknál nulla a halálozási arány – húzta alá Gojković.