2024. április 26., péntek

Dr. Kon: az egészségügyi rendszer össze fog roppanni

Az országos válságstáb egészségügyi része nem fog meghátrálni és követelni fogja a szigorítást, az üzletek, vendéglők... bezárását legalább hét napra – jelentette ki ma délelőtt dr. Predrag Kon a Prva TV-nek adott interjújában.

Belgrádban a helyzet katasztrofális, már-már nem lesz férőhely a kórházakban – mondta a szakember, majd hozzátette, hogy a kórházi kapacitások is végések, és csaknem mindent kimerítettek. Szavai szerint nagy problémát jelentene a nem covid-kórházakat ismét a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására beállítani, mivel a más betegségekben szenvedőkre is gondolni kell. Az újonnan fertőzöttek nagy száma miatt az immunizáció folyamata is veszélybe kerülhet.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vezették be rögtön a rendkívüli helyzetet, hanem csak vártak, Kon azt felelte, hogy a válságstáb egészségügyi része már novemberben kérte a legszigorúbb intézkedések bevezetését, de azt válaszolták nekik, hogy azt nem vihetik végbe a rendkívüli helyzet bevezetése nélkül. Emlékeztetett arra is, hogy amikor az előírásokat szigorították, akkor a hétvégi kijárási tilalom eredményeket is hozott.

– Jelenleg nagyon távol vagyunk a rendkívüli helyzet bevezetésétől, mert ez egy külön folyamat. Aktívabban kell dolgoznunk, már most is két hetet késtünk. Mi már döntöttünk. A válságstáb egészségügyi része minden tőle telhetőt megtett. Szerintünk ezek az enyhe előírások megengedhetetlenek – jelentette ki dr. Kon. – Félő, hogy továbbra is jelentősen növekszik a megbetegedettek száma, ha pedig szigorítanánk, az eredmények tíz napon belül megmutatkoznának – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, miszerint hogy fordulhat elő az a paradoxon, hogy Szerbia az elsők között van a világon a beoltottak arányának tekintetében, mégis növekszik a fertőzöttek száma, Kon elmondta, hogy ez csak nekünk tűnik úgy, de ugyanígy van Izraelben is. A vírus mutálódott, és sokkal fertőzőbb, mint nemrég – mondta.

Leszögezte továbbá, hogy az egészségügyiek a válaságstáb következő ülésén mindannak a bezárását fogják szorgalmazni, ahol emberek gyülekezhetnek, mert az egészségügyi rendszer különben összeroppan.