2024. április 26., péntek

Lazacos sushi, rántott véreshurka, kézműves kolbász

A Hedera étterem új tejpiaci konyháján megannyi ételkülönlegességet kínál

Gyorsétkezdét nyitott kedden a hajdújárási Hedera étterem a szabadkai Tejpiac bejáratánál. A Hedera Street Kitchen nevet viselő bódéban a hazai és a térség ételkülönlegességeit vásárolhatják meg az érdeklődők jutányos áron.

Remete Károly, az étterem tulajdonosa lapunknak nyilatkozva elmondta, a járvány miatt döntöttek szolgáltatásuk bővítése mellett.

– Úgy éreztem, hogy a koronavírus-járvány miatt elvesztegettünk egy évet, és nem tettünk semmit, tehetetlenül vártuk és várjuk, hogy mi lesz a vendéglátósok sorsa. Azon gondolkodtunk, hogy mit tehetnénk, mivel növelhetnénk az étterem forgalmát. A dolgozóktól nem váltunk meg az elmúlt egy évben, viszont fizetőképesek sem voltunk, mert a költségek fedezésére nem volt lehetőségünk. Úgy határoztunk, hogy megpróbálunk a városban egy klasszikus utcai konyhát nyitni, ahol elvitelre vehetnek ételt a vásárlók – mondta Remete Károly.

A bódéban olyan ételkülönlegességeket szolgálnak fel, amiből Szabadkán eddig hiány volt.

– Az elmúlt egy évben azok is kisbódét nyitottak, akik eddig sohasem gondoltak erre a kiszolgálási formára, és mi sem hittük volna, hogy ilyesmibe vágunk bele, de a helyzet rákényszerített bennünket, a konkurencia pedig nagy. A kínálatunk abban különbözik a többitől, hogy sertésből és marhából készült tépett húsos szendvicseket készítünk. Újvidéken, Belgrádban és a nyugati országokban ez már hagyományos ételnek számít. A magyar gasztronómiát is a kínálatba csempésztük, a vendégeink így rántott véres hurkát ehetnek párolt lilakáposztával és tört krumplival. Sült kolbász is kapható nálunk, a kolbászt saját recept alapján készítjük. Nem klasszikus pljeskavicát árulunk, hanem sertéshúskeveréket, amelyet szintén saját recept alapján állítunk elő. Az árak 210 dinártól indulnak, a legköltségesebb pedig a sushi, ami 450 dinárba kerül. A bódéban megpróbálunk helyet biztosítani az étteremben készült menüebédeknek is, hogy a vásárlók könnyebben hozzájuthassanak – részletezte a tulajdonos.

Az étkezdében 100–120 dinárért olyan édességeket is vásárolhatunk, mint a cheese cake, a tiramisu és a karamellszószos griz koh. Az italkínálatban üdítők, sör, kávék és ásványvíz is szerepel. A bódé keddtől szombatig 8-tól 16 óráig, vasárnap pedig 8-tól délig várja az éhes vásárlókat, hétfőn azonban zárva tart.