2024. április 26., péntek

Drákói szigor az utakon

Aleksandar Vulin: Az eddiginél hosszabb időre foglalhatja le a rendőrség a garázda sofőrök gépkocsiját

Kapcsolják be a biztonsági öveket és tartsák magukat a közlekedési előírásokhoz! – szólította fel a polgárokat Aleksandar Vulin belügyminiszter, aki az eddiginél sokkal nagyobb szigort helyezett kilátásba. Kifejtette, hogy a halálos kimenetelű balesetek nagy része éppen azért történik, mert a figyelmetlen sofőrök megsértik a közlekedésbiztonsági előírásokat, az utasok pedig nem kapcsolják be az övet. Vulin arra utasította a rendőrség tagjait, hogy szigorúan tartassák be az utakon az előírásokat, s a törvényes előírásokkal összhangban minél gyakrabban alkalmazzák a garázda gépkocsivezetők esetében a gépjármű lefoglalását, a lehető leghosszabb időszakra. A miniszter minderről a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel közösen megszervezett kampány beharangozóján beszélt, melynek célja éppen a biztonsági övek és a gyerekülések használatának népszerűsítése.

– Bírságolni fogunk, keresni fogjuk őket, figyelni fogjuk még azt is, mit tesznek közzé a közösségi hálózaton. Egyikük sem maradhat büntetlenül és felderítetlenül – üzente a sofőröknek Vulin, majd hozzátette, mindenkinek fel kell fognia, hogy amikor vezet, nemcsak a saját életéért felel, hanem családtagjainak és utastársainak, de a közlekedés többi résztvevőjének az életéért is.
Vulin szerint nem az államnak, a rendőrségnek vagy a közlekedésbiztonsági ügynökségnek a felelőssége az, hogy az egyén a gyerekét biztonsági gyerekülésbe helyezze, és bekapcsolja az övét, nem is ezektől a szervektől függ mindez, hanem éppen a közlekedésben résztvevőtől.
Az autóból szerencsétlenség következtében kirepült, halálos sérüléseket szenvedett személyek 75 százalékának nem volt bekapcsolva a biztonsági öve – jelentette ki Duško Pešić, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség megbízott igazgatója. A gépkocsi feltalálása óta éppen a biztonsági öv az, ami a legnagyobb védelmet nyújtja – értékelte, s elmondta, számos helyzetben bizonyult életmentőnek a közlekedésben, a többi gépkocsiban jelenlevő rendszer csak kiegészítő biztonsági rendszernek nevezhető. Pešić rámutatott arra, hogy amennyiben nem használják a biztonsági övet, a többi védőmechanizmus sem nyújt védelmet.
Bizonyos pozitív eredményről is beszámolt az Ügynökség vezetője. Mint mondta, 2013 óta készítik a felméréseket a gépjárművezetők körében, akkor az első üléseken helyet foglalók 68 százaléka használta az övet, ma már 84 százalékuk teszi ezt. A hátsó ülés utasainak 3 százaléka kötötte le magát 2013-ban, ma 20 százalékuk.
– Ezek az eredmények jobbak, mint korábban, de még mindig nagyon távol vagyunk a fejlett országok eredményeitől. Évente több mint száz halálos kimenetelű balesetben elhunyt személy esetében mondható, hogy nem használta az övet – állapította meg Pešić.