2024. április 26., péntek
VÍZILABDA

Drámai horvát kvóta

A rotterdami férfi olimpiai selejtező torna utolsó játéknapjára egyetlen kérdés maradt: a két döntős és már biztos tokiói résztvevő Montenegró és Görögország mellett ki lesz a harmadik kvótaszerző? A tokiói vízumot érő harmadik helyért Horvátország és Oroszország csapott össze, s a két gárda 14:13-as orosz győzelmet hozó csoportmeccse borítékolta, a bronzcsata sem lesz sétagalopp egyik csapat számára sem. Az oroszok vasárnap is kőkeményen beleálltak a meccsbe, Ivica Tucak gárdája képtelen volt ellépni, a rendes játékidő 11:11-es döntetlent hozott. A maratoni büntetőpárbaj még izgalmasabbra sikeredett, az első öt körben egy-egy hibát vétettek a csapatok, de ezt követően sorozatban 19 próbálkozást gólra váltottak a felek. Az oroszok 24:24-nél kihagyták a lehetőséget, a másik oldalon azonban Josip Vrlić nem hibázott, így Horvátország drámai csatát követően ott lehet majd Tokióban. Az oroszok abban bízhatnak, hogy Dél-Afrika visszalép a tornától, jelen állás szerint ugyanakkor erről nincs szó. A hollandiai kvalifikáció döntője tegnapi lapzártánk után ért véget.

Eredmények, negyeddöntő: Montenegró–Hollandia 13:7, Görögország–Franciaország 13:13 – ötméteresekkel 17:14, Grúzia–Horvátország 6:15, Kanada–Oroszország 9:17. Elődöntő: Montenegró–Horvátország 10:10 – ötméteresekkel 14:12, Görögország–Oroszország 13:10. A 3. helyért: Horvátország–Oroszország 11:11 – ötméteresekkel: 25:24.

Szerb siker Szegeden

Szerbia férfiválogatottjának 13:10-es sikerével zárult a szegedi Tiszavirág Sportuszoda avatómérkőzése. A házigazda magyarok az első félidőben még diktálták az iramot, a szünetet megelőzően 8:6-ra is vezettek, az olimpiai bajnok azonban a térfélcserét követően rákapcsolt, s Duško Pijetlović, Andrija Pralinović, Stefan Mitrović és Miloš Ćuk góljainak köszönhetően előbb egyenlített, majd fordított.

Az alapemberek hiánya egyik oldalon sem fér majd bele az olimpián (Fotó :MTI)

Az alapemberek hiánya egyik oldalon sem fér majd bele az olimpián (Fotó :MTI)

Mindkét oldalon akadtak hiányzók, az alapemberek nélkülözése ezúttal inkább a magyarok játékán látszott. A válogatott az utóbbi időben rendre több klasszisa – köztük Varga Dénes – nélkül ugrik medencébe. Az alapemberek hiányzása nyilván igazolt, s a feltörekvő fiatalokra mindenképp szükség van, ugyanakkor kérdéses, mennyire szerencsés, hogy az olimpia évében a húzóemberek rendre kimaradnak a válogatott felkészüléséből, és nem szerepelnek a mérkőzéseken. Maga Märcz Tamás szövetségi kapitány is utalt rá, hogy a játékokig már csak kevés alkalmuk lesz éles meccseket játszani, így a szerbek elleni közös gyakorlás fontos állomása volt a tokiói felkészülésnek.

Kollégája, Dejan Savić elmondása szerint elégedett volt a Szegeden látottakkal, a játékosok hullámzó teljesítményt nyújtottak ugyan, de ez a felkészülés ezen szakaszában még belefér.