2024. április 26., péntek

Brnabić: Az újságíróknak biztonságban kell lenniük

A sajtóstratégiával kapcsolatban két munkacsoportot alakítanak. Az egyiknek a tervezet megvalósítása, míg a másiknak az újságírók megvédése és biztonságának szavatolása lesz a feladata – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő, írja a szerbiai RTV.

Kiemelte, hogy jelenleg három téma számít a legfontosabbnak. Az egyik az SOS-vonal megnyitása, amelyen keresztül minden újságíró bejelentheti, ha sértegetés, vagy fenyegetés érte. A másik egy oldal létrehozása, ahol információkat kaphatnak ezekről a problémákról. A harmadik pedig, hogy a polgári védelemmel együtt létrehozzanak egy egyedüli listát, amelyen a sajtót érintő sértések és fenyegetések lesznek feltüntetve.

A hivatalos listán csak egy meghatározott szám lesz, mindannyian tudnánk, hogy miről beszélünk, és együtt oldhatnánk meg egyenként a felmerülő eseteket. Ez az egyetlen módja, hogy előmozdítsuk ezt a területet – nyilatkozta Brnabić.

A mai megbeszélésen a fő hangsúlyt a sajtóstratégiára helyezték, emellett még az ezzel kapcsolatos törvénymódosítások és a korrupció ellenes harc is terítéken volt. A kormányfő kihangsúlyozta, hogy a jog uralma egyike a jelenlegi kormány három prioritásának.

Szavai szerint a kormány nagy hangsúlyt fektet a jog uralmának, amelyet még az első mandátum során is megtett, ami a digitalizációt és az oktatást illeti.