2024. április 26., péntek

Kétéves a Topolis

A Topolyáról szóló helyi lap készítőivel beszélgettünk

Szinte minden topolyai polgár kezében megfordult már a Topolis című helyi lap. A kisújság lelkes szerkesztőségi tagjai fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a polgárok kezébe színvonalas újságot adjanak, amelyben Topolya történéseiről olvashatnak különböző témakörökben. Klobušicki Marinával és Rác Ejzler Evilával, a Topolis újságíróival, valamint Tomik Nimróddal, az újság fő- és felelős szerkesztőjével a lap létrejöttéről, tartalmáról beszélgettünk.

Mi volt az újság megszületésének alapja?

T. N.: – Topolyának már körülbelül tíz éve nincs önálló lapja, a legutóbbi a Topolya és Környéke című újság volt, tehát innen ered az ötlet. Sokat ötletelgettünk a témákat, az újság felépítését illetően. A témák tekintetében teljes mértékben demokrácia van, tehát úgy választjuk ki őket, hogy mi is szeretettel írjunk róluk, és az olvasókat is érdekelje. Huszár Attilát kértük fel az újság tördelésére, szerkesztésére. Állandó munkatársunk még Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület tagja, fontosnak tartjuk, hogy a topolyaiak megismerjék az őket körülvevő állat- és növényvilágot. Két lektorunk van, Jasmina Obradović és Benda Török Lívia, akik szerb és magyar nyelven lektorálnak.

Hogyan született meg az újság címe?

R. E. E.: Tudtuk, hogy egy Topolyáról szóló újságot indítanánk, s ekkor még neve sem volt a lapnak. Olyat szerettünk volna, amely magyarul és szerbül is hangzatos, mert ez kétnyelvű újság, de utaljon Topolyára is, így született meg a Topolis elnevezés.

Milyen időközönként jelenik meg?

T. N.: – Negyedévenként. Igyekszünk a fontos dátumokkal párhuzamosan megjelentetni, tehát törekszünk arra, hogy legyen egy karácsonyi, egy húsvéti számunk, emellett kora nyár és ősz folyamán jelentetjük meg a lapot, az utóbbi során arra törekszünk, hogy a városnapi események még beleférjenek.

R. E. E.: – Hírek szempontjából ez nehézséget jelent, hogy negyedévente jelenik meg, hiszen van, hogy valami három hónappal azelőtt történt, és már nem tudtuk beletenni az előző számba. Ez is egy tudomány, hogy úgy kell becsomagolni a történetet, hogy aktuális maradjon, hogy legyen még benne új információ, vagy olyan átfogóbb témákat keresünk, amelyek bármikor aktuálisak, de az elmúlt időszakban kevesebbet foglalkozott vele a sajtó. Természetesen vannak olyan jelentős történések, amelyekről mindenképpen be kell számolni. A hetedik példányunk kiadására készülünk, amely április elején jelenik majd meg. Ismét érdekes témákkal készülünk az olvasók számára.

Tomik Nimród, Klobušicki Marina és Rác Ejzler Evila a Topolis eddig megjelent számaival

Tomik Nimród, Klobušicki Marina és Rác Ejzler Evila a Topolis eddig megjelent számaival

Hogyan állítjátok össze az újság tartalmát?

K. M.: – Számunkra az volt a fontos, hogy az emberek tudják, mi történik a városban, de persze azt is fontosnak tartjuk, hogy Nimród segítségével a város története is része legyen az újságnak, hiszen Topolyának múltja is van. Sok aktuális kulturális témánk van, valamint a Tudtad-e? rovat, amelyből érdekességeket tudhat meg az olvasó.

R. E. E.: – Egy-két számban voltak olyan oldalaink, ahol régi fotókat mutattunk be – ilyen volt a húsvéti és a karácsonyi számunk, amelyekben Vass Károly régi kép- és képeslapgyűjteményéből szemezgettünk. Hiszem, hogy az emberek szívesen nézegetik a képeket. Amennyiben a topolyaiaknak van régi fotójuk Topolyáról, a lebontott régi épületekről, az egykori lakosokról, pillanatokról, küldjék el elektronikus formában az e-mail-címünkre (topolispress@gmail.com), vagy vegyék fel velünk a kapcsolatot, és megjelentetjük az újságban!

Mekkora jelentősége van Topolya életében a helyi lapnak?                                                     

R. E. E.: – Nimród, mint történész, felhívta a figyelmünket arra, hogy sok év múlva az akkori kutatók számára akár levéltári anyagként, korleírásként is szolgálhat. A legfontosabb dolgok bele kell, hogy kerüljenek az újságba, amelyek az adott időszakot jellemzik, például a koronavírusról is írtunk.

Kihívást jelent számotokra a lap megjelentetése?

T. N.: – Úgy hiszem, mindannyiunk számára kihívás. A lap megszületésétől két év telt el, igyekszünk értéket teremteni, színvonalas újságot létrehozni, hogy a jövőben majd ebből is tudjanak következtetni, hogy itt mi is történt valójában.

K. M.: – Elsősorban fontos számunkra, hogy fenn tudjuk tartani, hiszen manapság nem könnyű ingyen kiadni egy újságot. A lapunkban mindig aktuális témákról olvashatnak az emberek, a legfontosabb a tájékoztatás és az edukáció. Bízunk benne, hogy lesz jövője az újságunknak, mivel hosszú távon gondolkodunk.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

R. E. E.: – Mindig jó érzéssel tölt el, amikor az emberek érdeklődnek az újság felől. Ez azt jelenti, hogy tudnak az újságról, és várják, hogy kézbe vegyék. Külföldről is kaptunk már visszajelzéseket, az elszármazott topolyaiak az itt élő ismerőseiktől tudomást szereztek a Topolisról. Amerikából és Svájcból is kaptunk üzeneteket, hogy online formában is szívesen olvasnák. Ezt megtehetik a Művelődési Ház honlapján.