2024. április 26., péntek

Nem lesz tömeges oltás a hétvégén

A héten a második oltásukat vehették fel a szabadkai lakosok

Pénteken is folytatódott a szabadkai lakosok koronavírus elleni tömeges újraoltása. Mi is ellátogattunk az új városháza épületében kialakított oltópontra, ahol dr. Nikola Filipović, a délelőtti váltás koordinátora elmondta, hogy péntek délelőtt a kínai Sinopharm vakcinával történt a tömeges újraoltás.

– A kínai oltás második adagját az előre regisztrált lakosok 8 órától 15 óráig vehették fel a héten. Tegnapelőtt a délutáni órákban, azaz 15 órától a Szputnyik V oltást, tegnap délután a Pfizer-BioNTech cég által kifejlesztett védőoltást vehették fel másodszor a polgárok, ma délután pedig ismét az orosz Szputnyik V vakcinát kapják a lakosok, amit fél nyolcig vagy nyolcig kapnak meg. Mivel január 30-án és 31-én nem volt szervezett oltás, így a hétvégén nem szervezzük meg az újraoltást. Hétfőtől folytatódik a tömeges immunizáció, vagyis az első és a második oltás beadása, de még nincs pontos információnk arra vonatkozóan, hogy az mely vakcinákkal történik majd. Mivel a délelőtti és a délutáni órákban is szervezett munka zajlik, így ezen az oltóponton két-két csapatban dolgoznak a Szabadkai Egészségházak munkatársai. A ma délelőtti órákban 118-an voltak újraoltásra bejegyezve, a délutáni órákra 150 regisztrált polgár jön majd el – nyilatkozta lapunknak a koordinátor.

 A szakember elmondta, hogy ezen a héten zajlott az újságírók újraoltása, csütörtökön főleg a tanügyben dolgozók és a 75 évnél idősebb polgárok kapták meg a második védőoltásukat.

Az első, illetve a második oltás felvételét követően a pácienseknek az épület tanácstermében kell orvosi felügyelet mellett tizenöt percet várakozniuk az esetleges mellékhatások megfigyelése érdekében. Itt kérdeztük meg Marija Puceljt szabadkai nyugdíjast arról, hogyan érzi magát az oltás felvétele után.

– Az újraoltásra érkeztem, és az első vakcina felvétele után semmit nem éreztem. A másodikat most kaptam meg, és majd meglátjuk, lesz-e valamilyen mellékhatása a későbbiekben, most jól érzem magam. Azért döntöttem az oltás felvétele mellett, mert meg akarom magam és a környezetemben élőket védeni. Az unokáim jönnek-mennek nálunk, és a koruknak megfelelően többször vannak tömegben, így elővigyázatosságból úgy döntöttem, felveszem az oltást, amire online jelentkeztem – mondta Marija, aki férjével együtt érkezett az oltópontra.

A héten az újságírók, a tanügyesek és a 75 évnél idősebbek vették fel a második védőoltást

A héten az újságírók, a tanügyesek és a 75 évnél idősebbek vették fel a második védőoltást

– Már a legelején a kínai oltás mellett tettük le a voksunkat. Szerencsénk volt, mert a regisztrálásunkat követő napon jelezték nekünk, hogy időpontot kaptunk és két napra rá el is jöttünk felvenni az első adag oltást. Egyáltalán nem éreztem a szúrást az első és most, a második alkalommal sem. Nagyon jól érzem magam, semmilyen elváltozást vagy mellékhatást nem vettem magamon észre. Természetesen én is a magam és a közelemben lévők egészsége miatt regisztráltam az védőoltásra – magyarázta Andrija Pucelj szabadkai nyugdíjas.