2024. április 26., péntek

„Nem szeretnénk szigorúbb lépéseket tenni"

Az elmúlt hosszú hétvégén a nagyvárosokban és a hegyeken szegték meg legtöbbször a járványügyi intézkedéseket, itt is történt a legtöbb bírságolás – jelentette ki Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár a Válságstáb mai sajtótájékoztatóján.

– Egyes helyszíneket teljesen ki kellett üríteni, mert tele voltak emberekkel. Az ellenőrzések folytatódni fognak – húzta alá a titkár.

Hozzátette: nem áll szándékukban olyan erőteljes intézkedéseket foganatosítani, mint amilyenek egyes európai országokban megfigyelhetőek. Bizonyos országokban például hónapok óta karantén van érvényben, vagy csak néhány száz méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

– Egyensúlyra törekszünk az intézkedések és az élet szabad folyása között. Mindannyiunknak óvatosnak kell lennünk, hogy ne legyünk rákényszerítve a szigorúbb lépésekre. Az emberek viselkedésén múlik, mi vár ránk a jövőben – magyarázta Gojković.

Elmondta, Szerbiában már 1,11 millió ember vette fel a védőoltást, közülük több mint 694 ezren pedig a második dózist is megkapták. – Elég vakcinánk van. 1,5 millió adag kínaival rendelkezünk, ma írtunk alá egy újabb szerződést a Pfizerrel, így abból már összesen 2,5 millió adaggal számolhatunk. Az orosz Szputnyikból is elég van, és jelentős mennyiségű AstraZeneca érkezése várható.

Az egészségügyi titkár szolidaritásra és felelősségteljes magatartásra kérte az embereket.