2024. április 26., péntek

Lakat kerül a Fantastra

Nem bérli tovább az óbecsei kastélyszállót a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát

A Hercegovinából származó, és az egyik legmódosabb és legismertebb vajdasági családdá lett Dunđerskiak három évszázad alatt óriási vagyonra tettek szert. Kastélyuk volt Kölpényben, Dunacsében, Istvánvölgyben és Törökbecsén is, de mind közül a legpompásabb az Óbecse közelében lévő, 1925-ben megépült, majd az újvidéki Matica srpskára hagyott kastély.

Bogdan Dunđerski messze földön híres ménesének egyik legismertebb lova a Fantast nevű telivér volt – amikor a birtok igazgatásával megbízott PIK Bečej az 1980-as évek elején szállodává alakította át a kastélyt, erről a lóról nevezték el. Az épületre, amely éveken át rendezvények, konferenciák, majálisok, újévvárások, kirándulások és esküvők kedvelt helyszíne volt, hamarosan lakat kerül.

A PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát a hetvenes évek óta igazgatta a birtokot. A kombinátot 2015 decemberében vásárolta meg az MK Group, és a birtokot is tovább bérelte a Matica srpskától, most azonban úgy döntött, hogy nem kíván többé vendéglátással foglalkozni – erről az önkormányzatot is tájékoztatta. Dragan Tošić polgármester elmondása szerint az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Matica srpskával, hogy a kastélyszállót hosszabb távra adja bérbe a potenciális érdeklődőnek.

– A jelenlegi bérlő február 28-án bezárja a Fantast Kastélyszállót, de továbbra is gondoskodni fog a létesítmény biztonságáról. Azért hozták meg ezt a döntést, mert egyrészt a járványhelyzet miatt elmaradtak a vendégek, másrészt mivel az épület a Maticas rpska tulajdona, a bérlő felújítani nem tudta, miközben magas volt a fenntartási költsége. Rövid távú bérleti szerződéssel senki nem fogja kibérelni a kastélyszállodát, de ha a Matica srpska hosszabb távra adná bérbe, biztos lenne rá érdeklődő, aki így hajlandó lenne áldozni is az épületre. Remélhetőleg nyárra már lesz új bérlője a Fantastnak – jelentette ki Dragan Tošić.

A szálloda és az étterem március 1-jén zár be, de a lovarda egyelőre továbbra is várja a látogatókat.