2024. április 26., péntek

Szerbia nem lesz néma szemlélő

Öt ország áll készen Koszovó elismerésének visszavonására

További öt ország áll készen arra, hogy visszavonja Koszovó függetlenségének elismerését – értesült a külügyi tárcához közel álló forrásokból a Večernje novosti napilap. Mint ismeretes, az eddigiekben Szerbia már 18 állam esetében érte el azt, hogy a déli tartomány függetlenségének elismerését követően megváltoztassa a korábban meghozott döntését. A belgrádi napilap legújabb értesülései szerint most öt ország vár Belgrád „jeladására”, s ha Szerbia erre megkéri az országokat, azonnal lépnek. Nem árulták el, melyik öt országról van szó.

Ennek a jelnek a megadása a jelen pillanatban a tavaly szeptemberben aláírt washingtoni megállapodás megszegésének számítana, ezért Szerbia nem akar egykönnyen élni a lehetőséggel. Válaszlépésként kérné csak meg ezeket az országokat az elismerés visszavonására. Kitudódott ugyanis, hogy Pristinának szándékában áll felvételt kérni a Nemzetközi Bíróságok Konferenciájának intézményébe, s ez is a washingtoni egyezmény ellen szóló lépés lenne. Ezt a hírt  Aleksandar Vučić államfő is megerősítette.

Donald Trump korábbi amerikai elnök jelenlétében Belgrád és Pristina többek között arra is elkötelezte magát, hogy egy évig beszüntetik nemzetközi lobbizó tevékenységüket – Pristina az intézményekbe való felvétel érdekében, Belgrád pedig a függetlenséget elismert államok döntésének megváltoztatása érdekében folytatott diplomáciai tevékenységet. Ezt – a megállapodás értelmében – egy éven át kötelesek szüneteltetni.

A Novosti értesülései szerint Szerbia kitart a megállapodás betartása mellett mindaddig, amíg Pristina is tartja magát a vállalt kötelezettségeihez.

A hírekre tegnap reagált Nikola Selaković külügyminiszter is, hangsúlyozta, hogy Szerbiának nem áll szándékában megsérteni a washingtoni megállapodás tételeit, de nem lesz néma szemtanúja sem azoknak az intézkedéseknek, amelyeket Pristina foganatosít. Hozzátette, a néma szemlélő és a voodoobaba szerepére sem hajlandó az ország.