2024. április 26., péntek

Lencsevégen a brú népcsoport

Vivod Mária újvidéki antropológus fotókiállítása Zentán

Pénteken este a maga nemében rendhagyó módon emlékeztek meg a Zentai Városi Múzeumban Székely Tibor vajdasági felfedező, eszperantista, író és világutazó születésének 109. évfordulójáról, ugyanis az idén nem maga a világutazó Zentán őrzött hagyatékából rendeztek alkalmi kiállítást, hanem ehelyett Camera Asiatica, avagy a horizontokat áthidaló fénykép címmel Vivod Mária újvidéki etnológus, antropológus, fordító és tudományos kutató legújabb kiállítását nyitották meg.

Pejin Attila, a zentai múzeum vezetője napilapunknak elmondta, hogy Vivod Mária már jóval előbb felkereste a zentai múzeumot azzal a kéréssel, bemutatnák-e a Vietnámban, a brú nemzetségnél tett tartózkodása során készült fotóit. Vivod Mária egyébként már harmadik alkalommal állítja ki munkáit a Tisza-parti városban. Tíz évvel ezelőtt ugyanis  Claude Lévi-Strauss munkásságát mutatta be, majd Vargyas Gábor magyar etnográfusnak, az MTA Néprajzi Kutatóintézet tudományos főmunkatársának, habilitált egyetemi tanárnak szintén a vietnámi terepmunkáját feldolgozó kiállítását hozta el.

A zentai kiállításon bemutatásra kerülő fotók Vivod Máriának a brú faluban eltöltött első napján készültek – mesélte napilapunknak az újvidéki antropológus.

Attól antropológiailag jelentősek ezek a fotók, mert a brú népcsoport még mindig nincs kellőképpen kikutatva, s így keveset tudnak róluk Európában – ismertette Mária, aki azt is elmondta, hogy minden terepmunkáját igyekszik fényképezőgéppel és kamerával rögzíteni, mert ez alapvető dolog, és a Strasbourgi Egyetem antropológia szakán is úgy nevelték őket, hogy kutatásuk során fotókat és mozgóképeket is rögzítsenek.

A szerző egyébként öt évvel ezelőtt utazott el Vietnám központi hegységeibe, egészen a Vietnámmal határos Laosz közelébe. A brúk kis népcsoport. A falvak nagyjából rokoni csoportok, és szolidárisak nemcsak azért, mert kevesen vannak, meg az anyanyelvük más, mint a vietnámiaké, hanem azért is, mert rokoni kapcsolatban állnak egymással. Ezért elég homogén és életrevaló társadalom.

A kiállítást február végéig tekinthetik meg az érdeklődők.