2024. április 26., péntek

Óvakodjunk a kuruzslóktól!

Állítólag már vírusvakcinát is kínálnak a házalók

Válsághelyzetben, járványterhes időkben megszaporodnak a zavarosban halászók. Könnyű kereset reményében főleg az idősebbeket veszik célba, és mindenféle csodaszert kínálnak a nyavalyáikra. Ingyenes orvosi vizsgálatokat ajánlanak fel a nyugdíjasoknak, és csak utóbb derül ki, hogy jó lenne, ha az illető valamit vásárolna is. A napokban a közösségi oldalakon egymást kérdezgetik az emberek, kapott-e más is telefonhívást az újvidéki poliklinikáról, miszerint ötven nyugdíjast ingyen megvizsgálna bizonyos dr. Dorijan Sidan.

A következő vizsgálatokat ajánlotta: kardiológiai, tehát a szív- és érrendszer vizsgálata, csontsűrűség-mérés, a belső szervek vizsgálata stb. A doktornak még asszisztensre sincs szüksége, egyedül megy házhoz. Több idős személy kapott Zentán és környékén hasonló telefonhívást, de aki azt mondta, hogy nincs nyugdíja, azzal gyorsan megszakították a beszélgetést.

Nem nehéz kideríteni, hogy az újvidéki klinikán nem létezik a fura nevezetű orvos, aki egyedül képes mindenféle segítség nélkül számos műszeres vizsgálatot elvégezni, és ezt mind ingyen és bérmentve. Enyhén szólva gyanút ébreszt ez a nagylelkűség. Mindenesetre jól tájékozottak az akció kitalálói és szervezői, mert sorban hívogatják a nyugdíjasokat, hozzájutottak valamilyen adatbázishoz, amelyből pecázzák a potenciális áldozatokat.

A zentai V. Katalin nyugdíjas esete is bizonyítja, hogy sokan vannak, akik a zavarosban halásznak, és megpróbálják kihasználni az emberek hiszékenységét, a bajban megmentőként jelentkeznek, pedig csak pénzt akarnak keresni más baját, gondját kihasználva:

– A múlt héten hívtak vezetékes telefonon, hogy jönni fognak koronavírus elleni vakcinát beadni, majd jelentkeznek.

V. Katalin így folytatta:

– Hétfőn jelentkeztek, megkérdezték, mikor lenne jobb, egy vagy két órakor. A két óra megfelelt. Két óra után pár perccel megállt egy sötét, NS rendszámtáblás autó, az ablakból láttam, hogy beáll a ház elé. Kivette a táskáját, műanyag szerszámostáskának nézett ki. Azt gondoltam, hogy a koronavírus-injekcióval van kapcsolatban, és az orvos előre eljön, és megvizsgál. Még be sem lépett a kapun, csörög a telefon, hogy közbejött valami, majd később jönnek ki az egészségházból beadni az injekciót. Ekkor vált gyanússá, hogy mit is akarhat az illető. Beengedtem a szerb férfit, aki bemutatkozott, letette a táskáját, egy mappát kinyitott, és kérdezgetett, van-e valamilyen betegségem. Szívritmus-szabályozóm van, és a pajzsmirigyem is problémázik. Kikészítettem, hogy milyen gyógyszereket szedek. Az illető mondta a magáért, kiderült, hogy egy házalóval van dolgom, aki elektromos ágybetétet vagy mit ajánl, ami feljavítja a vérkeringést. De ez nem elektromos, hanem valami kő van benne, aminek a kisugárzása jó hatással van a szervezetre. Elmondta a meséjét, majd előhozakodott vele, hogy nem is olyan olcsó, 2000 dinár lenne a havi ráta. Valami kütyüket előszedett, az ujjaim közé fémpálcikákat rakott, hogy azzal megméri a vérnyomásom. Állítólag a vérnyomásom jó, de lassú a vérkeringésem, ezért van szükségem arra, amit ő kínál megvételre. Végül nem kötöttünk üzletet. Kisnyugdíjas vagyok, ami marad a rezsi kifizetése után, azt be kell osztanom. Igaz, hogy van két gyerekem, de nekik is van hova tenni a pénzt. Kikísértem a házalót. Az utcán találkoztam egy ismerős asszonnyal, aki kérdezte, hogy ki volt a vendégem. Jaj, azt mondja, vigyázzak, mert azt hallotta, amikor az egészségházban volt a második oltást felvenni, hogy gazemberek házalnak, koronavírus elleni oltást kínálnak pénzért – mondta V. Katalin, majd hozzátette, később felhívta az egyik utcabelijét, aki már felvette a vírus elleni oltást. Az ismerőse azt ajánlotta, hívja fel az egészségházat, hogy mikor mennek házról házra, oltani az időseket. Elmondása szerint fel is hívta az egészségházat, mikorra várható, hogy kijönnek oltani, amiről már korábban értesítették, de elhalasztották. Az egészségházban megnézték a nyilvántartást, és azt mondták, nincs bejegyezve a Covid-19 elleni injekcióra. Nem szerepelt a neve a listán az injekcióra várók között.

Orvosnak adják ki magukat a csalók

Orvosnak adják ki magukat a csalók

– Az unokahúgomnak is elmondtam, mi történt, aki azt mondja, éppen evvel kapcsolatban hív. Tornyoson dolgozik, és ott már hallotta, hogy Zentát járják belgrádi házalók, hogy injekciót adnak, és pénzt kérnek érte. Hívtam a fiamat is, aki rám parancsolt, hogy senki ismeretlennek ne nyissak ajtót, óvatosnak kell lennünk ezekben a zavaros időkben – mondta V. Katalin.

Valóban legyünk óvatosak a bajban, hiszen sokan vannak azok, akik megpróbálnak a járványból így vagy úgy hasznot húzni. Ha netán valaki koronavírus elleni védőoltást kínál, arról értesítsék a rendőrséget. Bűncselekmény gyanúja forog fenn.

A zentai egészségházban dr. Surján Gusztáv igazgató a koronavírus elleni védőoltás beadásával kapcsolatban elmondta, hogy az egészségház senkit nem hívogat telefonon, hogy ki mikor menjen injekcióra, vagy mikor mennek ki terepre a mozgáskorlátozottakhoz beadni a vakcinát. Mindez központilag, államilag irányított. Az euprava.gov.rs honlapon vagy telefonon lehet továbbra is bejelentkezni a Covid-19 elleni védőoltás felvételére, az oltás időpontjáról telefonon, SMS-ben és e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők a minisztériumból.