2024. május 5., vasárnap

A művelődési titkárság pályázatai

A Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság január végén írta ki idei az évre vonatkozó pályázatait, melyekre mintegy 130 millió dinár különítettek el. A pályázatok március 1-ig tartanak nyitva.

A vajdasági kortárs művészeti projektek finanszírozására és társfinanszírozására kiírt pályázaton nyolcmillió dinárral támogatják a vizuális művészeket, míg tizenötmillió dinárral az irodalmi művek kiadását.

A vajdasági kulturális örökség védelme és megőrzése területén zajló projektek finanszírozására és társfinanszírozására kiírt pályázatokra mintegy 38 millió dinárt különítettek el. Az önkormányzatok az ingatlan, illetve az ingó és szellemi kulturális örökségek kutatására, védelmére, megőrzésére és népszerűsítésére vonatkozó projektek támogatására bírnak pályázni. Valamint a kulturális örökség digitalizálásának támogatására.

A szerb népművészet védelme és megőrzése területén a vajdasági projektek és programok finanszírozására vagy társfinanszírozására kiírt pályázatok nyolcmillió dinár összegben kutatásra, gyűjtésre, feldolgozásra, védelemre, értéknövelésre, bemutatásra, népszerűsítésére szolgálnak. Továbbá a szerb népművészet népszerűsítésére, a fontos személyiséggel és a történelmi eseményekkel kapcsolatos évfordulók megjelölésére. A pályázat a kulturális örökség digitális feldolgozása és bemutatása szolgál a gyermekek és fiatalok körében, valamint népszerűsítése a Szerbiában és a régióban.

A vajdasági községek önkormányzati és városi könyvtárai számára a 2021-ben kiadott könyvek, egyéb kiadványok és elektronikus könyvek megvásárlásra is pályázhatnak. Erre a célra négymillió dinárt biztosítanak.

A nemzeti kisebbségek kultúrája és művészete szempontjából fontos projektek finanszírozására és társfinanszírozására irányul, melyre 8,6 millió dinárt különítettek el. Támogatják a nemzeti kisebbségek kortárs művészeti alkotásait, a szellemi kulturális örökség védelmét, ápolását és bemutatását célzó projekteket a következő kategóriákban: eredeti néptánc, eredeti népdalok és zenék, népszokások és hiedelmek, régi népi mesterségek Vajdaságban, valamint kisebbségi nyelvű művek kiadását.

A lakosság tájékoztatása terén közzétett pályázat a kiszolgáltatott csoportok projektjeinek társfinanszírozásáról szól, hatmillió dinár összegben. A pályázaton azok a médiák vehetnek részt, amelyek jelnyelven vagy más módon tesznek közzé információkat, melyek lehetővé teszik a nyilvános tájékoztatáshoz való jog akadálytalan gyakorlását. A lakossági tájékoztatás terén közzétett másik pályázat célja a szakmai színvonal javítása, melyre hárommillió dinárt szántak.

A Vajdaság területén működő egyházak és vallási közösségek vallási épületek építésére és bővítésére, illetve jótékonysági és tudományos tevékenységekre pályázhatnak.

A pályázatokról részletes információk a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság a honlapján a www.kultura.vojvodina.gov.rs linken találhatóak.