2024. április 26., péntek

Ellenzéki platform a párbeszédhez

Az oppozíció egy része bemutatta a leendő választások megszervezésére vonatkozó elképzeléseit

Tizenegy ellenzéki párt mutatta be ma Belgrádban a hatalommal való párbeszéd alapját képező politikai platformot, azt, hogy szerintük hogyan kellene zajlania a szabad és igazságos választások megszervezésével kapcsolatos társadalmi kommunikációnak a hatalom és az ellenzék között. Az új platform aláírói között van az Új Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Szerbiai Demokrata Párt, az Egy az öt millióból mozgalom, az Új Szerbia, a Zöld Párt és a Magyar Mozgalom is. A dokumentumban, egyebek mellett, követelik a szabad választási körülmények megteremtését, a választási és az azt megelőző folyamat megfelelő ellenőrzését, a zsarolások és nyomásgyakorlások nélküli szavazás lehetőségének megteremtését.

A platform kitér arra is, hogy meg kell akadályozni az államvezetőség tagjait abban, hogy betöltött tisztségüknek köszönhetően kampányt folytassanak a hatalmi pártok mellett. Két koordinációs testület létrehozását is javasolják, az egyik a választási folyamat médiában való követésével foglalkozna, a másik magának a választási folyamatnak a figyelemmel kísérésével. Az előbbi szorosan együttműködne az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testülettel (REM) és a Sajtótanáccsal is, annak érdekében, hogy szavatolja a médiában az objektív tájékoztatást a választásokon induló felekről, figyelemmel kísérné, hogy a beszámolók összhangban vannak-e a választási törvény és a médiatörvények rendelkezéseivel. Feladata lenne a hatalom és az ellenzék között született megállapodások betartásának ellenőrzése is. A testület hét tagú lenne, a belgrádi Politikai Tudományok Kara, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar, a Singidunum magánegyetem is delegálna képviselőt, ahogyan az újságíró-egyesületek is két további tagot, a Társadalmi Kutatások Irodája (BIRODI), valamint a művelődési és tájékoztatási minisztérium is lenne egy-egy testületi képviselője.

Általánosabb lenne a választási folyamat egészét követő testület feladatköre, elsősorban a Köztársasági Választási Bizottsággal (RIK) működne együtt, s utasításokat, figyelmeztetéseket adna ki szükség esetén. Civil szervezetek alkotnák: az Emberi Jogi Jogászok Bizottsága (YUKOM), a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA), a Transzparens Szerbia rendelkezne bizottsági tagokkal, ahogyan a szerb kormány és a köztársasági ombudsman intézménye is. Nem kerülhetnének a testületbe választásokon induló személyek. A platform kapcsán az érintett pártok képviselői Belgrádban elmondták, reálisnak tartják elképzeléseiket, melyek megvalósítása nélkül nem lehet sikeres a választási folyamat.