2024. április 26., péntek

Hazudnak az influencerek

Mennyire biztonságos az internet?

Az elmúlt időszakban sajnos többször is hallottunk arról, hogy a különböző applikációkon terjedő tartalmak miatt a gyerekek olyan dolgokat követtek el, amelyek végül tragédiába torkoltak. A legtöbb esetben megelőzhető a baj, ám ehhez arra van szükség, hogy a fiatalok és a szüleik tisztában legyenek mind az internet előnyeivel, mind annak veszélyeivel. Éppen ezért pár nappal ezelőtt a székvárosban konferenciát tartottak Biztonság és felelősség címmel.

A biztonságos internet világnapja alkalmából a tanácskozással egy időben megnyílt a Tijana Jurić Alapítvány irodája Újvidéken, amelyhez csatlakozott az internetes felügyelők irodája is. Az internetfelügyelők egyik feladata az, hogy eltávolítsák a káros tartalmakat a világhálóról, és hogy az ilyesmi még véletlenül se kerüljön a gyerekek szeme elé.

Igor Jurić, a 2014 nyarán megerőszakolt és meggyilkolt Tijana Jurić édesapja

Igor Jurić, a 2014 nyarán megerőszakolt és meggyilkolt Tijana Jurić édesapja

Annak ellenére, hogy ezek a információszűrő, biztonsági szakemberek folyamatosan dolgoznak, többször éri a fiatalkorúakat bántalmazás az interneten. Éppen ezért Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány vezetője az alapítvány keretében beindított tanácsadó programot, amelynek köszönhetően a gyerekek ingyen, szakemberek segítségével dolgozhatják fel az őket érintő problémákat. Az alapítványon keresztül a Telenor Alapítvány támogatásával 500-nál is több szakembert – szociális ágazatban dolgozókat és pedagógusokat – képeztek ki arra, hogy segíteni tudjanak a fiataloknak. – A Brit Biztonságos Internet Központtal együttműködve végeztünk felmérést. A megkérdezett 8 és 17 év közötti gyerekek 77 százaléka szerint az internetezés napjainkban fontosabb szerepet tölt be, mint egykoron. 73 százalékuk véli úgy, hogy a világháló segített nekik a járvány időszakának átvészelésében. A megkérdezettek több mint fele most sokkal több megtévesztő tartalommal találkozik online, mint tavaly. 62 százalékukat a közösségi hálózatok valamelyikén már bejelölték olyan személyek, akiket nem ismernek. A megkérdezett gyerekek 35 százaléka felismerte azt a jelenséget, hogy befolyásos emberek, bloggerek, influencerek, híres személyek hamis tartalmakat osztanak meg a saját profiljukon. A fiatalok többsége tisztában van azzal, hogy ők maguk felelősek az interneten történő cselekedeteikért. 53 százalékuk úgy érzi, hogy kötelessége értesíteni családtagjait és barátait, ha hamis tartalommal találkozik, és felhívni a figyelmüket ezek esetleges negatív következményeire. A megkérdezettek 61 százaléka szeretné megismerni azokat a technikákat, amelyek segítségükre lehetnek abban, hogy felismerjék az álhíreket a világhálón – ismertette a felmérés eredményeit Igor Jurić.

Fontos, hogy a gyerekek is megtanulják, hogy hogyan használhatják biztonságosan az internetet – emelte ki Milica Begenišić, a Telenor Alapítvány menedzsere. Mivel ez a telekommunikációs cég biztosítja a hozzáférést az internethez, úgy vélik, felelősséggel tartoznak a digitális közeg biztonságosságáért. 2012 óta foglalkozik a cég ezzel a témával, és mostanáig csaknem 38 ezer gyermek vett részt az általuk szervezett tanfolyamokon. Igyekeztek megtanítani nekik azt, hogy miként kell biztonságosan igénybe venniük az internet nyújtotta lehetőségeket. A menedzser hangsúlyozta továbbá, hogy a digitális kompetenciafejlesztés és a digitális közeg biztonságosabbá tétele nagyon fontos az ország előrehaladásának tekintetében.