2024. április 26., péntek

Az egészségünk a mi felelősségünk

1858. február 11-én Lourdes-ban, a 14 éves, hosszú ideje beteges Soubirous Bernadettnek megjelent a Szűzanya. A szegény sorsú francia lányt Szűz Mária közvetítőnek szánta és arra kérte, továbbítsa üzeneteit. Mária a betegek és a szenvedők iránti különleges szeretetét akarta megmutatni. Lourdes-ban a jelenések helyén ma már hatalmas templom áll, amelyhez évente több mint félmillióan zarándokolnak.

II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11-e, Szűz Mária első lourdes-i jelenésének emléknapja a betegek világnapja legyen. A pápa az ellene elkövetett merényletet követően egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel, a keresztény tanítás teljességének szellemében fordult a betegekhez.

A betegek világnapja ugyan a betegek iránti együttérzésről, a megértésről és a támogatásról szól, de fontos üzenete van azokhoz is, akik ma még egészségesek: vigyázzanak magukra, hogy azok is maradjanak! Testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságunk és egészségünk elsősorban a mi felelősségünk, és sokat is tudunk tenni érte. Ezt hívják megelőzésnek.

Csak a rák és a diabétesz évente 28 millió áldozatot követel – az Egészségügyi Világszervezet 16 millióra becsüli közülük azoknak a számát, akiknek az életét megfelelő prevencióval meg lehetett volna menteni. Szerbiában az utóbbi 15 évben növekedett a várható élettartam, de a megbetegedések száma is: a vezető halálokok továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák. Egyes adatok szerint naponta 47-en élnek át szívrohamot, és 15-en bele is halnak az infarktusba, míg szív- és érrendszeri betegség miatt évente több mint 55 ezer ember veszti életét. A tudatos megelőzés hiánya miatt egyre több a fiatal szívbeteg.

A legtöbb betegség nem csak gyógyítható, de meg is előzhető, ha rendszeresen járunk orvosi ellenőrzésre és laborvizsgálatokra. A legtöbben mégis csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már nagy a fájdalom. Ilyenkor hajlandók az életmódjukon is változtatni, és elhatározzák, hogy egészségesebben fognak élni. Ha a gyógyszerek hatására elmúlnak a tünetek és (bizonyos esetekben csak látszólag) visszaszerzik az egészségüket is, gyakran visszatérnek a régi életformájukhoz, mert így a kényelmesebb. Pedig nem árt tudni: a tünetek elmúlása nem jelent biztos gyógyulást, és ha a betegség gyökerei nem szűntek meg, a kór könnyen kiújulhat.

A betegségcentrikus szemlélet helyett egészségtudatosan élni annyit tesz: nem akkor megyünk az orvoshoz, amikor már nagy a baj, hanem még az első tünetek előtt, amikor vér- és szűrővizsgálatokkal ki tudják mutatni a problémát és időben megkezdhetik a szükséges kezelést. Az egészségtudatos életformához nem kell veszettül sokat tennünk: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk eleget és járjunk rendszeresen vizsgálatokra. A 35 év alattiaknak ötévente, 65 éves korig kétévente, majd évente kellene szűrővizsgálatra járni.

Én épp a napokban voltam általános és speciális vérvételen, hamarosan pedig időpontot kérek egyéb szűrővizsgálatokra is. Mivel ismerem a családom kórtörténetét és a saját gyenge pontjaimat is, én ezt évente megteszem, pedig nem vagyok még 65 éves. Ha ön is olyan szerencsés, hogy alapvetően egészséges és nem kell kezelésekre járnia, vajon mikor volt utoljára egy általános kontrollvizsgálaton?