2024. április 26., péntek

Ismét nyitva a melegedő

Napi három étkezést, tiszta ruhát és tisztálkodási szereket kapnak a rászorulók

A hőmérséklet hirtelen lehűlése miatt szerdán délben ismét megnyitották a szabadkai Gaj utca 50-es házszám alatt található ideiglenes hajléktalanszállót, tájékoztatta a sajtó képviselőit Ilija Đukanović, a városi tanács egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott tagja. A tanácstag a sajtótájékoztatón elmondta, a nyitásról a szabadkai Szociális Központtal való egyeztetés után született döntés.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az időjárás-előrejelzések szerint a következő napokban várhatóan különösen alacsony lesz a hőmérséklet. A Szociális Központtal való mai beszélgetés során kiderült, hogy egyelőre nem utaltak be senkit a ma ismét megnyitott melegedőbe, de ez még nem jelenti azt, hogy a nap végéig üresek maradnak annak helyiségei. A munka menetét továbbra is a Vöröskereszt szabadkai szervezete és a Caritas irányítja, dolgozóik és önkénteseik egész nap, megállás nélkül dolgoznak a szállón. A koronavírus-járvány miatt minden, a szabadkai Közegészségügyi Intézet által javasolt egészségügyi óvintézkedést betartanak, azaz maszkot viselnek, naponta megmérik a rászorulók testhőmérsékletét, rendszeresen fertőtlenítik és szellőztetik a helyiségeket – nyilatkozta Ilija Đukanović.

Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa elmondta, a rászorulók naponta három ételadagot, ruhaneműt és tisztálkodási szereket kapnak a melegedőben.

– Szigorúan betartjuk az egészségügyi előírásokat. Jelenleg 18 ággyal rendeztük be a hajléktalanszállót, és amennyiben szükséges lesz, valamennyivel növelhetjük a fekhelyek számát – mondta a szervezet illetékese.

Mint ismeretes, idén először január 11-én nyílt meg a hajléktalanszálló, akkor 11 napig volt nyitva, és ez alatt az idő alatt hat rászoruló keresett itt menedéket a hideg idő elől.