2024. április 26., péntek

Előbb Schengen, aztán az EU?

Eddig nem hallott ötlettel állt elő a cseh kormányfő Belgrádban – Kiválóak a szerb–cseh kapcsolatok

Elsősorban az illegális migráció miatt Szerbiának a schengeni övezet tagjává kellene válnia – jelentette ki Belgrádban az államvezetőség tagjaival folytatott eszmecsere után Andrej Babiš cseh kormányfő. Babišt Ana Brnabić szerb kormányfő és Aleksandar Vučić államfő is fogadta hivatalos belgrádi látogatása során. A cseh vezető azt mondta, a schengeni övezet egy sokkal „erőteljesebb” témának számít az uniós bővítésnél, s hozzátette: számára nem világos, miért nincs egységes álláspont az Európai Unión belül ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Prága számára Belgrád fontos partnernek számít, állapította meg, ezért Csehország határozottan támogatja Szerbia uniós csatlakozását is. Mint hozzátette, az egész nyugat-balkáni régió felzárkózása fontos az EU szempontjából, Prága sürgeti a tárgyalások felgyorsítását.

Ezzel kapcsolatban Brnabić megjegyezte, nem volt igazságos, hogy tavaly Szerbia egyetlen fejezetet sem nyithatott meg az EU-val, mert ennél sokkal felkészültebb csatlakozni kívánó államnak számít. Mint mondta, a Babišsal folytatott megbeszélésén arról szerzett tudomást, hogy Csehország is elégedetlen a bővítés tempójával és a fejezetek megnyitásának gyorsaságával. A miniszterelnök megköszönte a cseh támogatást, az uniós úton kapott bátorításokat, s kiválónak nevezte a billaterális kapcsolatokat. Prága a nyugat-balkáni felzárkózás egyik legnagyobb hirdetőjének számít az Unióban – jegyezte meg Brnabić.

A szerb kormányfő elmondása szerint sok szó esett az immunizáció folyamatáról is, a cseh államfőt érdekelte a szerbiai oltás előrehaladása, s azt mondta, országunk a második legjobbnak számít ezen a téren.

Elégedettségének adott hangot Brnabić annak kapcsán is, hogy a két állam közötti kereskedelem értéke 2020-ban elérte az 1,2 milliárd eurót. Úgy fogalmazott, Babiš kormányzása idején Csehország gazdasága virágzásnak indult, ezért e téren maga is sokat tanulhat cseh kollégájától. A legnagyobb szerbiai cseh befektetésnek a Telenor Bank eladása számított, jegyezte meg, s hozzáfűzte, örömére szolgál, hogy folyamatosan növekszik a csehországi beruházások száma is.

– Egy szakértői csoporttal jöttem Szerbiába, a leginkább azért, hogy megtudjuk, hogyan harcol az ország a világjárvány ellen. Szerbia már több mint félmillió embert oltott be, ami azt jelenti, hogy második Európában. Érdekelnek az itteni tapasztalatok, az, hogyan sikerült ezeket az eredményeket elérni. Csak Nagy-Britannia előzi meg a kontinensen, de a világon is a hetedik legjobb országnak számít, ami a beoltottak számát illeti – jelentette ki a Brnabićtyal közösen tartott sajtótájékoztatón Babiš.

A cseh és a szerb küldöttség ellátogatott a Belgrádi Vásáron felállított tömeges oltási pontra is, hogy a helyszínen gyűjtsön tapasztalatokat. Figyelemre méltó ténynek nevezték, hogy a szerbiai polgárok különböző védőoltások közül választhatnak. A szerb és a cseh szakértői küldöttség megvitatta az eUprava portál tömeges oltással kapcsolatos rendszerét, valamint az immunizáción belüli prioritások meghatározását. Megállapították, hogy a koronavírus elleni küzdelemben elért sikerekben jelentős szerepe volt a kórházi kapacitásoknak is, hiszen Szerbia sokkal több beteget kezelt kórházban, mint a világ más országai.

Érkezésekor egyébként Nikola Selaković szerb külügyminiszter fogadta a repülőtéren a cseh kormányfőt, majd Brnabić várta a politikust a Szerbia Palota előtt, ünnepélyes körülmények között, a díszőrség jelenlétében.