2024. április 26., péntek

A gazdák szolgálatában telefonon és online is

Ada községben négyszáz mezőgazdasági termelő munkáját segíti Világos Valéria falugazdász

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége falugazdász-szolgálatának tagjaként a moholi Világos Valéria falugazdász több száz mezőgazdasági termelő munkáját segíti egész éven át Ada községben. A gazdák Adán kedden, szerdán és pénteken kérhetik a segítségét a Plava Tačka Autósiskola székházában lévő irodájában, hétfőn és csütörtökön pedig Moholon, a Közösségi Házban fogadja őket. A falugazdász elmondta, hogy a járványhelyzethez igazodva igyekszik segíteni a helyi gazdálkodókat, akikkel ha lehet, telefonon tartja a kapcsolatot. Kiemelte, hogy nagyon büszke Ada község mezőgazdasági termelőire, akik minden évben részt vesznek a Magyarok Kenyere programban, és az elmúlt évben a Vajdaságban átadott búzatermés 10 százalékát adományozták az összefogásra.

– Közel négyszáz termelővel foglalkozok, de vannak olyanok is, akik csak bejönnek és érdeklődnek, vagy valamiben megakadnak, és hozzám jönnek tanácsért. A tanácsadás és a segítségnyújtás nagyon széles körű. Sok idős gazdálkodó van, aki bármilyen kérdéssel hozzám fordul, még azzal is, ha nem tudja felvenni a pénzt a bankkártyájáról. A legtöbben azonban a gazdaság megújításával, a különféle támogatások igénylésével és a panaszlevelek írásával fordulnak hozzám. A vízlecsapolással számtalan esetben megkeresnek, mert nagyon sok hiba van, csak az a baj, hogy választ nem nagyon kapunk. A pályázatokat kísérjük, és azzal kapcsolatosan is vannak kérdések, hogy mit és hol kell beszerezni – magyarázta Világos Valéria. – A legsűrűbb a program februártól május elsejéig, mert akkor akarja mindenki a gazdaságot újra bejegyeztetni, valamint a különféle támogatásokat is akkor igénylik. Ilyenkor van bőven munka, mert nem lehet mindent az irodában elvégezni. Az utómunkálatokat elő kell készíteni, mert amit elvégzek egy héten, azt pénteken viszem a kincstárba Zentára, ahol átadom további feldolgozásra. Majd a kész dokumentumot vissza is hozom. A gazdálkodónak így csak az irodába kell bejönnie, nem kell Zentára utaznia a kincstárba, ez nem kerül neki sem időbe, sem pénzbe. Eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk a munkánkra. Évről évre nő a gazdák száma. Falugazdászként igyekszünk felkészültek lenni, ezért nagyon sok képzésen és tanfolyamon veszünk részt. Mostanság is zajlik egy növényvédelmi képzés, amit munkaidő után online végzünk. Az ügyintézés mellett szakmai tanácsokat is próbálunk adni a termelőknek – közölte a falugazdász.

Világos Valéria

Világos Valéria

A gazdafórumokról elmondta, hogy az elmúlt évben a járványhelyzet megzavarta a működésüket.

– Megindultak ugyan a gazdafórumok a tél folyamán, de ezt meg kellett szakítani. Az idén online formában van gazdafórum kedden és csütörtökön 10 órától. Az oldalamon megosztottam azokat a linkeket, ahol lehet csatlakozni, és kérdéseket feltenni. Továbbá megtekinthető a YouTube-on is, viszont ott nem lehet feltenni kérdéseket, de aki nem ér rá, az később is visszanézheti az előadásokat. Valószínű, hogy az idén újra tudunk mezőgazdasági kiállításokra is utakat szervezni, azok is nagyon népszerűek a termelők körében. Ilyen a budapesti AGROmashEXPO, ahol a mezőgépújdonságok tekinthetők meg, a hódmezővásárhelyi állattenyésztő napok, ahol tényleg szinte minden van, mezőgépek, állattenyésztés, élelmiszeripari kiállítás, nagyon látványos. Nagyon valószínű, hogy az idén lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Budapesten. Ezen a többnapos rendezvényen a Kárpát-medence élelmiszeripari és kézműves termékei láthatók. Nagyon attraktív kiállítás. Továbbá itt van az újvidéki nemzetközi mezőgazdasági kiállítás, a topolyai Top-Expo, amin inkább kézműves termékek szerepelnek, de ott is jelen vannak mezőgépek és mindenféle mezőgazdasággal kapcsolatos termék – mondta Világos Valéria, aki hozzátette, hogy nagyon várják már a járvány végét, hogy fórumokat és képzéseket tartsanak a termelőknek.