2024. április 26., péntek

Három színház közös előadása

Dobrica Ćosić NIN-díjas regénye színpadon

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Drámatársulata új színdarabon dolgozik, amelyet a Niši Nemzeti Színházzal és a Pristinai Nemzeti Színházzal együtt készít.

Dobrica Ćosić Deobe című poétikus regényét, amelyért az író 1961-ben elnyerte a második NIN-díját, Jug Radivojević, a Szerb Nemzeti Színház rendezője állítja színpadra Spasoje Ž. Milovanović dramatizálásában. A dramaturg Božidar Knežević, a díszlettervező Jug Radivojević, a jelmeztervező Tatjana Radišić, a zeneszerző pedig Aleksandar Srebrić.

Az előadás alapjául szolgáló mű egy nép sorsát mutatja be a második világháború idején. Nemcsak a népen belüli megosztottságról beszél, hanem mindazokról a megosztottságokról, amelyek bennünk jelentkeznek.

A szerepeket Nebojša Savić (Uroš Babović falugondnok), Sonja Damjanović (Vida, a felesége), Miloš Cvetković (Miloš, a fiuk), Nebojša Đordjđević (Vita, a szolgájuk), Milan Kovačević (Adam Katić falugondnok), Grigorije Jakišić (Dušan Katić diák, a fia), Igor Damjanović (Ljubiša Dačić, a szolgájuk), Strahinja Bojović (orvos, polgári politikus), Dejan Cicmilović (Kosta Cvetić őrnagy), Bojana Milanović (Menyasszony) fogja játszani. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház társulatának színművésze német tisztet alakít. Az alkotógárda tagja Danilo Mlađenović, a díszlettervező asszisztense, valamint a színpadi mozgásért felelős Igor Damjanović, és a színpadbeszédért felelős Radovan Knežević is.

A Deobe c. darab Jug Radivojević második rendezése a Szerb Nemzeti Színházban. A gračanicai premierre várhatóan március 9-én kerül sor, a nišire március 11-én. Újvidéken a bemutatót a Szerb Nemzeti Színházban 2021. március 16-ára tűzték ki.