2024. április 26., péntek

Még az idén megkezdődhet az orosz vakcina hazai gyártása

Szerbia minden szükséges befektetést megvalósít annak érdekében, hogy az év végéig megkezdődhessen az orosz Szputnyik V koronavírus-elleni védőoltás hazai gyártása, mondta Aleksandar Vučić államfő.

A köztársasági elnök a Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megállapodást kötöttek a gyártási eljárás megindításáról, amelyet „bonyolultnak és nehéznek" minősített. Hozzátette, hogy orosz szakértői csoport látogat az országba, akikkel az orosz vakcina gyártásáról egyeztetnek majd.  

– Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az oltóanyag gyártási kapacitása, de kiépítjük. Nem számít, mennyibe kerül, be fogunk fektetni – mondta Vučić, aki hozzátette, Szerbia célja, hogy a vakcinagyártással ne csak a hazai, hanem a régió szükségleteit is kielégítse.

A Reuters jelentése szerint a hónap folyamán további 200 ezer adag Szputnyik-V vakcina, 500 ezer adag Sinofarm, mintegy 90 ezer adag Pfizer-féle és 100 ezer adag AstraZeneca oltás érkezik az országba.  

– A kínai oltás a legdrágább – hangsúlyozta az államfő.

A hírügynökség beszámolója szerint Szerbiában eddig több mint 530 ezer polgár vette fel a védőoltást, az oltási arányt tekintve pedig a negyedik helyen áll a világon. Az országot Izrael, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok előzi meg.