2024. április 26., péntek

A levegő nem árucikk

Szerbiában évente 15 ezren halnak meg légszennyezettség következtében, amellyel az ország vezető helyen áll Európában

Környezetvédelmi aktivista csoportok megkezdték a levegő minőségének mérését Nagybecskereken, miután hat automatizált mérőberendezést állítottak fel – írja a 021. rs hírportál.

A levegő nem árucikk elnevezésű nagybecskereki szervezet saját erőből beszerezte a levegő minőségének mérésére szolgáló berendezéseket, az üzembe való helyezésük pedig a Nagybecskereki Ifjúsági Fejlesztő szervezettel karöltve történt. A berendezésekről leolvasott adatokat a VojvodinaMeteo internetes oldalon elemezték ki.

A szervezet által kiadott közlemény szerint ez az első lépés az egyértelmű és ellenőrzött információk közléséről a levegő minőségével kapcsolatban. Kiemelték, hogy idáig hat darab mérőberendezést üzemeltek be, amely dupla annyi, mint amennyi analóg szerkezetet a Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet helyezett ki. A tavalyi évben az intézet erre a célra 5,8 millió dinárt fordított a városi költségvetésből.

A szervezet szerint az analóg berendezések már elavultak, ugyanis nem érzékelik a PM 2,5 mértéket, amely a legkárosabb mennyiség az emberi szervezetre nézve és tüdőrendellenességek egyik fő kiváltó oka lehet. Szerbiában évente 15 ezren halnak meg légszennyezettség következtében, amellyel az ország vezető helyen áll Európában.

A hivatalos adatok szerint Nagybecskereken egy évben 56 napon keresztül végeznek teszteléseket és azt is főként a nyári hónapokban, amikor a legalacsonyabb a légszennyezettség mértéke. A Környezetvédelmi és Fejlesztési Kar döntése értelmében 2016-ban három mérőhelyet is megszüntettek, amelyek magas légszennyezettségi mértékeket mutattak ki Nagybecskereken. A szervezet közleményében arra is kitérnek, hogy a berendezéseik nem kerültek 5,8 millió dinárba, viszont érzékelik a PM 2,5 mértéket és az eredmények mindenki számára elérhetőek.