2024. április 26., péntek

Második díjat nyert a zombori gimnázium tanulója

A múlt év végén irodalmi esszépályázatot hirdetett a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ a felső tagozatos általános iskolás, valamint a középiskolás diákok számára. Olyan írásművek elkészítésére ösztönözték a magyar fiatalokat, amelyeknek ihletadó forrásai a magyar képzőművészet ikonikus alkotásai voltak.

A középiskolások kategóriájában a zombori Veljko Petrović Gimnázium 4. osztályos tanulója, Galac Dóra II. helyezést ért el. Esszéje alapmotívumának Lantos Ferenc, a Körök ünnepe című művét tette meg. A tanuló felkészítő tanára Wilhelm József.

A pályázat kiírói azzal a célzattal mérettették meg a diákokat, hogy a klasszikus festmények a fiatalok írásai által új megvilágításba kerüljenek. A szervezők kreatív fogalmazásokat, esszéket vártak, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonáltak, és amelyekben előtérbe kerülhettek a diákok egyedi szövegformálási ötletei, technikái.

A zsűri elnöke Kontra Ferenc József Attila-díjas író volt, a zsűri tagjai pedig Samu-Koncsos Kinga és Dorkić Diana volt.