2024. április 26., péntek

Iskolai konfliktus vagy rasszizmus?

A mongol füvesember panaszkodik, felbolydult Erzsébetlak közössége

Amikor két évvel ezelőtt Erzsébetlakra (Belo Blato) költözött a családjával Bulat Shagzhin szibériai mongol füvesember és sámán, akkor azt emlegették, hogy még egy színfolttal gazdagodott a többnemzetiségű bánáti falucska. Ezt az idillikus képet azonban mára beárnyékolta a gyerekük esete az iskolában.

Bulat két éve él családjával Erzsébetlakon. Házat vett, megbarátkozott szomszédjaival, az egész falu megismerte. Gyógynövényeket készít és árul. A nagyobbik lánya elindult a negyedik osztályba. És ekkor kezdődött a konfliktus.

– Néhány gyerek veri, macerálják, nem engedik a mosdóba, szidják, csúfolják, hogy „piszkos kínai”. A többi gyerek pedig nevet ezen. Ez ismétlődik havonta, kéthetente, amikor pedig az iskolában emiatt panaszt tettem, akkor azt a választ kaptam, hogy nincs idejük az ilyesmire – állítja az édesapa.

Bulat nyíltan rasszizmusnak nevezte a történteket, a faluban pedig megoszlanak a vélemények.

– Azért költöztem Erzsébetlakra mert többnemzetiségű, sok jó ember él a faluban, akikkel jóban vagyunk és támogatnak bennünket. Amikor a gyerekemmel jelentkezett ez a probléma, és amikor azt rasszizmusnak neveztem, akkor a fél falu azt mondta, hogy hallgassak el, mert nem az nem vet jó képet a faluról – meséli beszélgetőtársunk.

A példa nélküli eset igencsak felbolygatta a szlovák, magyar, bolgár, roma és szerb többségű faluközösséget. Az iskolában pedig cáfolják a szülő állítását.

– Az iskolában történtek mögött elsősorban félreértés, nyelvi gátak állnak. Amit pillanatnyilag elmondhatok, hogy mi minden intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy az eset tisztázódjon, tájékoztattunk minden releváns intézményt. A szülőkkel eddig korrekt volt a kapcsolatunk. Shagzhin úr személyesen eddig egyszer nem fordult hozzám bármilyen, verbális vagy fizikai erőszak ügyében – nyilatkozta Nada Ludoški, a Testvériség-egység Általános Iskola igazgatója.

Bulat Shagzhin nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a történtek után gyerekét átíratja másik iskolába, de az elköltözést is fontolgatja.