2024. március 29., péntek

Megdrágult az élet Szabadkán

Február elsejével Szerbia-szerte több mint három százalékkal megdrágult a villanyáram, ami megnöveli a polgárok havi kiadásait, Szabadka lakosainak élete azonban a helybeli közvállalatok áremeléséből kifolyólag még ennél is jelentősebb mértékben drágult meg. Hétfőtől kezdődően többet kell fizetnünk a vízért, a kéményseprésért és a szemétszállításért, és ha a sétaerdei medencébe szeretnénk ellátogatni, ott is drágábban válthatjuk meg a belépőnket.

A szabadkai városi tanács a tavalyi év utolsó napjaiban hagyta jóvá a közvállalatok áremelését. Hogy a virágnyelven csak árkorrekciónak nevezett intézkedés pontosan mit takar, arról december végén egy sajtótájékoztatón Radoslav Vukelić, a Városi Közigazgatás Kommunális-ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárságának titkára nyilatkozott a média képviselőinek.

A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat felhasználói február elsejétől többet fizetnek az elhasznált vízért. Egy köbméter víz 123,20 dinár helyett 155,61 dinárba kerül, illetve minden mérőhely üzemeltetési díja 96 helyett 124 dinárt tesz ki a jövőben.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat által végzett szemétszállítás különálló lakóépületek esetében négyzetméterenként 6,06, a lakótömbök esetében 7,33, az üzlethelyiségek esetében 16,63 dinárba kerül. Azon települések esetében, amelyeknél a háztartások szerint történik az elszámolás, a háztartásoknak 392 dinár helyett 510 dinárt kell fizetniük havonta.

A Kéményseprő Kommunális Közvállalat szolgáltatásai éves szinten 1350 dinárról 1754 dinárra emelkedtek.

A Stadion Kommunális Közvállalat által működtetett sétaerdei medence esetében a belépőjegyek szempontjából történt drágulás. A belépőjegyek a jövőben a felnőttek számára 200, míg a gyerekek számára száz dinárba kerülnek.

A Temetkezési Kommunális Közvállalat esetében a sírok éves bérlete 654 dinárról 784 dinárra emelkedett, a kettős sírok esetében pedig 980 dinár helyett 1177 dinárt kell fizetniük a polgároknak, míg a kripták bérlete 815 helyett 978 dinárba kerül. A halottszállítás a jövőben 5460 dinár helyett 6550 dinárba kerül.

A fentebb említett drágulások következtében egy átlagos háztartásnak, amely eddig 1500–2500 dinárt fizetett a kommunális tevékenységekért 400–750 dinárral emelkedhet meg a havi kiadása.