2024. április 26., péntek

Kirabolták Karađorđe Fejedelem Múzeumát

Maja Gojković az intézmények védelmét erősítené

A Karađorđe Fejedelem Múzeuma kirablásának hírére Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter olyan intézkedések elrendelése mellett döntött, amelyek a lopások és rablások lehetőségét a minimumra csökkentenék. A közeljövőben az épületek műszaki védelmének javítására kell számítani – tudtuk meg a minisztérium közleményéből.

Petrović Đorđe Karađorđe az első szerb felkelés vezetője, illetve a Karađorđević család őse. Emlékének Radovanjski Lugban, Velika Plana közelében hoztak létre egy múzeumot, ugyanis a fejedelem itt töltötte utolsó éveit, illetve itt is hunyt el.

Mint arról a Szerbiai Rádió és Televízió a hétvégén beszámolt, a betörők két régi esküvői koronát vittek el, illetve régi, kovács fegyvereket, olyan lőfegyvereket, amelyeknek a gyújtószerkezete kovakő volt, illetve egy értékes egyházi nyomtatványt.

Mint Radovanje helyi közösségében elmondták, a rablás pontos időpontját nem tudják, valamikor január 27-e és 29-e között történhetett, az elkövetők levették az ablakon található rácsszerkezetet, és az ablakon keresztül jutottak be az épületbe.

Dragutin Pašić, a Radovanje helyi közösség elnöke elmondta, hogy a nyári időszakban egy biztonsági őr vigyáz a múzeumra, télen pedig a plébános ügyeli fel az épületet, hiszen a múzeum közvetlenül a templom mellett van. Ő vette észre a betörést is, amikor 30-án be akart menni az épületbe.

Nikola Stojanac atya, Radovanje és Rakinac plébánosa a szerb sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hála Istennek, hogy Paja Jovanović Karađorđe-portréja éppen akkor nem volt a múzeumban, így a betörők nem vihették el a több millió euróra becsült festményt. A portré jelenleg Belgrádban van restauráción.

A rablás kapcsán közleményt adott ki Aleksandar Karađorđević is, akit ledöbbentett a rablás híre, majd reményét fejezte ki, hogy az illetékesek megtalálják az elkövetőket, és az értékes tárgyak sértetlenül visszakerülnek oda, ahová tartoznak: az ő ük-ükapjának állított múzeumba.

Tekintettel arra, hogy nem első eset, hogy múzeumot fosztanak ki, Maja Gojković elrendelte a szóban forgó épületek fizikai-műszaki biztonságának felmérését, és szükség esetén fokozottabb védelmét.