2024. április 26., péntek
KÉZILABDA – FÉRFI VB, EGYIPTOM

Dánia megvédte a címét

Péntek este elsőként Svédország jutott be az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság döntőjébe, miután magabiztosan legyőzte Franciaországot, majd néhány óra múlva az is kiderült, vasárnapi ellenfele a világbajnokságon négy éve veretlen, az elődöntőben Spanyolországot búcsúztató Dánia lesz. A skandináv finálé komoly presztízscsatát ígért, hiszen Glenn Solberg együttese elképesztő hatékonysággal játszott az elmúlt két hétben, ráadásul húsz év után vívhatott ismét vb-döntőt, míg a dánok egyetlen céllal, a címvédés reményében léptek pályára. A vasárnap esti finálé mindkét oldalon egyaránt eredményes támadójátékkal indult, a dánoknál Hansen, a másik oldalon Carlsbogård remekelt.

A svédek sokáig állták a sarat, de a végén Landin „kivédte a szemüket” (Fotó: Beta/AP)

A svédek sokáig állták a sarat, de a végén Landin „kivédte a szemüket” (Fotó: Beta/AP)

A várakozásoknak megfelelően a sárga-kékek nehezen találták a Møllgaard irányította atombiztos hatos fal ellenszerét, a gyors ellentámadásaikra és a dán hibákra támaszkodtak inkább. Utóbbiból a 15. perctől bőven akadt, hátul Landin állta ugyan a sarat, elöl viszont akadozott a gépezet, így a címvédő vezetett, de ellépni nem tudott. A hajrára a dán pontatlanságokat kihasználva Svédország egy 6:2-es sorozattal kétgólos előnyt szerzett ugyan, Jacobsen együttese viszont az utolsó percben egyenlíteni tudott, így a térfélcserénél 13:13 állt az eredményjelzőn. A második félidő svéd emberelőnnyel indult, ám Lagergrenék nem tudtak élni a lehetőséggel, továbbra is fej-fej mellett haladt a két gárda. A dán támadójátékba az abszolút meglepetésember, Holm hozott új lendületet, vezérletével állandósult a kétgólos különbség a csapatok között. Az utolsó tíz percben Dánia a végletekig kijátszott támadásokra alapozott, az 54. percben Hansen hetest értékesített, Landin három bravúrt is bemutatott, majd az 58. percben büntetőt hárított, amivel eldöntötte a meccset. Dánia 26:24-re nyert, sorozatban 19. vb-mérkőzését behúzva megvédte címét!

A bronzmérkőzés végig spanyol fölényt hozott, az Európa-bajnok remekül kezdett, majd a folytatásban gyakorlatilag lelépte a franciákat és hat gólos győzelmet (35:29) aratott. Elöl Alex és Daneil Dujshebaev remekelt – előbbi 8, utóbbi 6 találatot szerzett –, míg hátul a Veszprém légiósa, Corrales lehetetlenítette el a francia támadásokat. A kapust később a meccs legjobbjának is megválasztották, 18 védéssel, köztük jó néhány bravúrral járult hozzá a sikerhez. A spanyol válogatott hét év után végzett ismét vb-dobogón – akkor első lett a válogatott –, a franciák ugyanakkor 2013 óta először zárták érem nélkül a viadalt.

A világbajnokság álomcsapata, kapus: Andreas Palicka (svéd). Jobbszélső: Ferran Solé (spanyol). Jobbátlövő: Mathias Gidsel (dán). Irányító: Jim Gottfridsson (svéd). Balátlövő: Mikkel Hansen (dán). Balszélső: Hampus Wanne (svéd). Beálló: Ludovic Fabregas (francia).

Eredmények, elődöntő: Svédország–Franciaország 32:26, Dánia–Spanyolország 35:33. A 3. helyért: Franciaország–Spanyolország 29:35. A döntő: Svédország–Dánia 24:26.