2024. április 26., péntek

Kifizetődik a tanulás melletti munkavállalás?

A diákmunka mindig is remek lehetőség volt a fiatalok számára, hogy ne csak a zsebpénzből éljenek. Természetesen mérlegelniük kell, hogy melyek azok a munkák, amelyeket egyetemi vagy középiskolai tanulmányok mellett isvégezhetnek, hiszen sok iskolában a napi 24 óra sem tűnik elégnek ahhoz, hogy minden ismeretanyagot elsajátítsanak. A legtöbb alkalmi jellegű munka természetesen nyáron kínálkozik, de Újvidéken a diákok az év minden szakában könnyen találhatnak munkát. Nehéz, testi erőt igényelő munka esetén naponta akár 3000 dinárt is megkereshetnek.

Noha a járványhelyzet miatt csökkent a kínálat – különösen tavaly – a hallgatók továbbra is találhatnak maguknak ideiglenes vagy alkalmi munkát, és ezáltal olyan munkatapasztalatokra tehetnek szert, amelyekkel később könnyebben munkába állhatnak.
A munkakínálat skálája széles, azok a hallgatók, akik valamely újvidéki diákszövetség által felkínált munka mellett döntenek, válogathatnak a nehéz munka, rakodás, szállítás, raktári csomagolás stb. közül, de dolgozhatnak étteremben vagy telefonközpontban, osztogathatnak szórólapokat vagy akár végezhetnek adminisztratív munkát is.

Ahhoz, hogy a hallgatók egy diákszövetségen vagy egy ifjúsági egyesületen keresztül álljanak munkába, személyi igazolványra, leckekönyvre és egy bankszámlára van szükségük. Ezután ki kell tölteniük és alá kell írniuk az ifjúsági egyesület jelentkezési lapját, majd be kell fizetniük az éves tagdíjat, amely körülbelül 300-400 dinár. Csak ezután pályázhatnak a számukra megfelelő állásokra. Egyes szövetségeknél feltétel, hogy csak 26 évnél fiatalabb hallgatók tagosodhatnak be, de vannak olyanok is, amelyek 15 és 30 év közötti diákokat segítenek.ű

A Bulevar Ifjúsági Szövetség és a Sajam Diákszövetség árlistája szerint a könnyebb, testi erőnlétet igényelő munkákkal – mint amilyen a fénymásolás, az árupakolás- és rendezése, az üzlethelyiségek takarítása vagy a kávéfőzés – óránként 220-230 dinárt lehet megkeresni. A vendéglátóiparban dolgozó pincérek, csaposok óradíja körülbelül 250 dinár, míg a gyermekcsőszködésért óránként körülbelül 270 dinárt fizetnek. A szakképzettséget igénylő munkák esetében az óradíj 240 és 360 dinár között mozog. Nehéz munkával naponta 2000-3000 dinárt lehet megkeresni, az építőiparban például egy fiatal napi bérezése 2700 és 3000 között mozog.
Részletes információk a diákszövetségek és ifjúsági szervezetek honlapjain találhatók – ilyenek például a Pobednik, a Sajam, a Student és a Sloga szervezetek.