2024. április 26., péntek

„Kutyaharapás” mint családi vállalkozás?

Óbecsén a tavalyinál jóval több pénzt tervez elkölteni az önkormányzat a sok esetben kétes kártérítésekre

Bírósági perben vagy peren kívüli megállapodással három év alatt 21,2 millió dinárt fizetett ki az óbecsei önkormányzat kutyaharapások miatti kártérítésekre. Az adatokból az derül ki, hogy évente átlag 130 embert támadnak meg a kóbor ebek, azaz minden harmadik napra jut egy ilyen eset.

Már régóta fennáll a gyanú, hogy a kutyaharapásokért járó kártérítés jól jövedelmez bizonyos ügyvédeknek és családoknak, ugyanis nem ritka eset, hogy meglepő módon egész családok szenvednek el ilyenfajta sérüléseket. Hogy a szóbeszédnek mennyi alapja van, sajnos nem derülhetett ki, ugyanis a községi polgári jogvédő nem volt hajlandó a MojBečej.rs portálnak kiadni azon ügyvédeknek és károsultaknak a nevét, akiknek kártérítést fizetett az önkormányzat, és a nekik esetenként kifizetett összegek sem kerülhetnek szerinte nyilvánosságra. Vesna Živković megítélése szerint a közre csupán az esetek száma és az összesen kifizetett kártérítések összege tartozik.

A kóbor kutyák a község egész területén okoznak valós gondot. A menhely túltelített, miközben egyre több gazdi csapja ki az utcára házőrzőjét. Kevesen áldoznak pénzt a költséges ivartalanításra, és az önkormányzatnak sincsenek ingyenes ivartalanítási akciói, így az utcára került ebek elszaporodnak, csip híján pedig nem lehet megtalálni a tulajdonost. A menhely üzemeltetése a Komunalac Közvállalat hatáskörébe tartozik, és a menhelyen jelenleg két alkalmazott visel gondot minden áldott nap csaknem 250 kutyáról. A menhely fenntartására az idén 6,6 millió dinárt, a kutyaharapások utáni kártérítések kifizetésére a tavalyi 3 millióval szemben az idén 5 millió dinárt szán az önkormányzat. A három év alatt a kutyaharapási kártérítésként kifizetett több mint 21 millió dinárból legalább 3000 kutya ivartalanítását lehetett volna elvégezni a községben.