2024. április 26., péntek

Bújócska a palota körül

Kreml: nem lenne korrekt megnevezni a tulajdonosát

Egy vagy több vállalkozó tulajdonát képezi az a Fekete-tenger partján álló palota, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus az orosz elnök birtokának nevezett, de őket megnevezni nem lenne korrekt a Kreml részéről – jelentette ki tegnapi moszkvai sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Közölte, az elnöki hivatalnak nem áll jogában megnevezni a Gelendzsik város közelében található ingatlan közvetlen vagy közvetett tulajdonosait. A létsítmény őrzésére, valamint a térségében elrendelt állítólagos légtérzár ügyében feltett kérdések megválaszolását a szóvivő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) illetékességébe utalta.

Peszkov azt mondta: nincs tudomása róla, hogy Vlagyimir Putyin elnök bármikor is felkereste a gelendzsiki palotát. Maga Putyin hétfőn közölte, hogy az ingatlan nem az ő tulajdona, és a rokonainak sincs közük hozzá.

Az elnöki szóvivő arról a csaknem kétórás, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) által január 19-én közzétett dokumentumfilmről nyilatkozott, amely azt állította, hogy Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 1 milliárd eurót) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az angol feliratos anyagot több mint 91,5 millióan nézték meg a YouTube-on.

Gelendzsik polgármestere, Alekszej Bogogyisztov a Podjom című internetes kiadványnak azt állította, nincs tisztában az ingatlan státusával, és a tulajdonosát sem ismeri.