2024. április 26., péntek

Kollektív immunitás csak jövőre?

Zoran Radovanović járványügyi szakember szerint a kollektív immunitást Szerbiában a lakosság majd csak valamikor a jövő évben érheti el.

A szakember az N1 hírcsatornának nyilatkozva kifejtette, nem lehet pontosan százalékokban kifejezni, mikor éri el egy társadalom a védettséget. Az eddigi szakértői vélemények szerint a lakosság 70 százaléka védett kell, hogy legyen valamilyen formában ahhoz, hogy kollektív immunitásról lehessen beszélni. Ezzel szemben Anthony Fauci, elismert amerikai vírusszakértő a minap ezt a számot 85 százalékra tette.

– Szerbia ettől még nagyon messze van. Valamikor a jövő évben érünk oda, hogy természetes módon, vagy a védőoltás által immunissá váljon a lakosság legalább 80 százaléka – jelentette ki Zoran Radovanović.

Azt is elmondta, téves az a kifejtés, mely szerint természetes módon, a vírussal való találkozás által mára védetté vált a polgárok mintegy negyven százaléka, hiszen sokaknál nem alakultak ki az antitestek a fertőződést követően. Radovanović úgy értékelte, igyekezni kell a lakosság minél nagyobb hányadát beoltani, de még akkor sem szabad felengedni, mikor a 70 százalékot eléri ez a szám.