2024. április 26., péntek

Kiküszöbölik a hibát

Nem károsulnak a terhes nők és a kismamák

A szülési szabadságon levő nők továbbra is megkapják teljes fizetésüket, éppen úgy, mint korábban, és semmilyen anyagi kárt nem szenvednek. Nem csökken tehát azoknak a bértérítése, akik olyan vállalatokból mentek szülési szabadságra, melyek tavaly elfogadták az adó- és járulékfizetési moratóriumot – közölte Siniša Mali pénzügyminiszter. Hozzátette: a járvány miatt szükségessé vált gazdaságikár-enyhítési rendelet ezt egyértelműen kimondja, a rendelkezés szerint ugyanis a rokkantsági és nyugdíjbiztosításra, betegbiztosításra, munkanélküliségi és családtámogatásra szolgáló kifizetések esetében a moratórium idejére is törlesztettnek tekintik a járulékokat. A terhes nőknek és a kismamáknak járó bértérítés kiszámításakor tehát azokat a hónapokat is elszámolják, melyekre a munkaadó nem fizette ki a járulékokat.

A sajtóban megjelent információk kapcsán, melyek szerint a szülési szabadságon levő nőknek csökkentett bértérítésről szóló végzéseket adnak ki, a miniszter közölte: az illetékes szolgálatok felülvizsgálják az összes kiadott végzést, hogy megállapítsák, hogyan és milyen tévedések történtek. ,,Ha hibát találnak, azt kijavítják, a terhes nőket és a kismamákat semmilyen kár nem érheti. Ha a kiadott végzésekben bármilyen mulasztást felfedeznek, a legrövidebb időn belül új, javított határozatot adnak ki” – mondta Mali.

Korábban Ana Brnabić kormányfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta: köszönettel tartoznak a Bebac portálnak, amiért felhívta a kormány figyelmét, hogy csökkentették azoknak a kismamáknak a járandóságát, akik olyan cégből mentek szülési szabadságra, amely tavaly kihasználta a járulékfizetési halasztás lehetőségét. A tévedést helyrehozzák, a pandémiás helyzet miatt a kismamákat nem érheti „járulékos kár”.