2024. április 26., péntek

Terítéken az adóbehajtás

Továbbra is tárgyalnak a szabadúszók és a kormány képviselői

Az adóhivatal és a szabadúszók között ma délután is folytatódnak az egyeztetések a visszamenőleg felszámolt adókötelezettségek behajtásáról, pénteken viszont újra találkoznak Ana Brnabić kormányfővel és Siniša Mali pénzügyminiszterrel is – ismertette a helyzetet Miran Pogačar, az Interneten Dolgozók Egyesületének elnöke. A Tanjugnak elmondta azt is, hogy tapasztalnak némi előrelépést a probléma megoldása felé, észrevételeik többsége megértésre talált, a megoldáshoz vezető útról pedig még tárgyalnak.

A szabadúszók képviselője tegnap beszámolt a hétfői találkozásról is, amikor az adóhivatal szakemberei által javasolt megoldásokról beszélgettek. A kiküldött adóbehajtások lefagyasztásáról is szó volt, amelyet nem minden községben és városban érvényesítettek: a szabadúszók képviselete ugyanis Újvidékről, Nagybecskerekről, Kruševacról és Zimonyból is kapott olyan visszajelzéseket, hogy az adóhivatal munkatársai a kormány döntése ellenére sem szüneteltetik a behajtásokat – emelte ki Pogačar.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a szerb kormány a tárgyalások idejére lefagyasztatta a szabadúszóknak kiküldött adóbehajtási végzéseket. Az adóhivatal ugyanis tavaly év végén a 2001-ben érvénybe lépő, adók és járulékok megfizettetéséről szóló törvény alapján küldte ki a behajtásokat a külföldről érkező jövedelmekre. Ennek értelmében hat évre visszamenőleg felszámolták a kamatokat, így jelenleg is tetemes összegekkel terhelnek csaknem 100 ezer külföldi jövedelemmel rendelkező szerb állampolgárt.

Mint ismeretes, a szabadúszók képviseletét az Interneten Dolgozók Egyesülete vállalta fel, amely továbbra is a visszamenőleg felszámolt adók eltörléséért, illetve a már megfizettetett adók megtérítéséért száll síkra, de szorgalmazzák a külföldre dolgozó szerb állampolgárokra vonatkozó rendeletek korszerűsítését is.