2024. április 26., péntek

Harminc százalékos szubvenció a kezdő vállalkozóknak

Mindazok a kezdő vállalkozók – akik új üzleti vállalkozásba fognak –, a szerb kormány új rendelete alapján 30 százalékos támogatásra/szubvencióra számíthatnak, akik viszont ugyanezt teszik a fejletlen vidékeken, azok 40 százalékos állami támogatást kaphatnak – írja a Blic.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki 3 millió dináros üzleti vállalkozásba fog, 900.000 dináros támogatást kap, ha pedig ugyanezt a vállalkozást fejletlen területen indítja útjára, akkor 1,2 millió dinárt.

Kormányközeli körök a lapnak megerősítették, hogy 2021-ben két milliárd dinár támogatást különítenek el a vállalkozói támogatásokra, ebből 150 milliót a kezdő vállalkozók ösztönzésére fordítanak. Erre a támogatásra nem jogosultak azok a vállalkozók, akik elsődlegesen mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak, a kereskedelmi tevékenységet folytatók – kivéve a pékeket és cukrászokat –, továbbá nem pályázhatnak a szerencsejátékhoz köthető tevékenységekben, a fegyvergyártás, és –kereskedelemben, az áruszállítás és közlekedésben, a marketingtevékenységben induló vállalkozók.