2021. február 27., szombat

A tiszta vízért

A helyi szennyvíztisztító építéséről tartott megbeszélést Topolya községi elnöke és a ZORT asszociáció

A környezetvédőket tömörítő ZORT asszociáció három egyesületének képviselőit fogadta pénteken Szatmári Adrián, Topolya község elnöke. A megbeszélések fő témája a helyi szennyvíztisztító építésének folyamata és annak mielőbbi üzembe helyezése volt.

A munkajellegű megbeszélésre Cservenák Péter, a bajsai  Jelenért és Jövőért Környezetvédelmi Mozgalom elnökének kezdeményezésére került sor. A ZORT asszociáció képviseletében jelen volt Dragan Kurjački, a szenttamási „zöldek” és Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke, Topolya községet Szatmári Adrián mellett Kislinger Gábor polgármester-helyettes, valamint Tomik Nimród, a képviselő-testület elnökhelyettese képviselte.

A megbeszéléseket követően Ratko Đurđevac lapunknak elmondta, Topolya község képviselőinek bemutatták a Krivaja folyó szennyezésének következményeit Kishegyes, valamint Szenttamás községekre nézve, valamint kiemelték az önkormányzatok és az egyes ágazatok közötti együttműködés szükségességét a lakókörnyezetet és az emberi egészséget veszélyeztető felhalmozódott problémák megoldásában. Felvázolták továbbá a verbászi szennyvíztitító problémáit is.

−A községi elnök tájékoztatott bennünket arról, hogy a városi szennyvíztisztító mielőbbi befejezése a prioritást élvező infrastruktúra közé tartozik. Ezzel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a munkálatok anyagi hátterét a Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül a tartomány biztosítja 500 millió dinár értékben, Topolya község önrésze pedig 100 millió dinárt tesz ki. A beruházás a helyi önkormányzat képviselőinek és a környezetvédelmi aktivistáknak − különösen Dragan Pecuricának, aki sajnos már nem él – közös sok éves erőfeszítéseknek köszönhetően történt meg. A tisztító próbaüzemeléséhez feltehetőleg már a nyári hónapokban meglesznek a szükséges engedélyek, a városi csatornahálózat mellett pedig lehetőség lesz az ipari szennyvíz tisztítására is. Eddig a városi csatornahálózat mintegy 30 százaléka épült ki, ami külön problémát jelent, részben a település szétszórtsága részben pedig a magas talajvíz miatt. Ezen problémák megoldása legalább annyiba fog kerülni, mint maga a szennyvíztisztító, ennek ellenére a közgségi vezetőség az idén ezt is megpróbálja megoldani − magyarázta Đurđevac.

Hozzátette, a környezetvédők számára különösen fontos volt, amit Tomik Nimród mondott, miszerint a községi vezetőség több alkalommal is felvette a kapcsolatot azon gyárak képviselőivel, melyek szennyezik a Krivaját, mindannyian hajlandóak beruházni a víz tisztításába. Tájékoztatták őket arról, hogy a szennyvíztisztítóra való csatlakozás csakis a már elsődlegesen megtisztított vízzel képzelhető el. Ugyancsak fontos információ, hogy a Topiko már építi saját szennyvíztisztítóját, a vágóhíd és a Zsibel vállalatoktól pedig várják a konkrét környezetvédelmi terveket és beruházásokat.

Dragan Kurjački, a szenttamási Ökológiai Mozgalom elnöke szerint a szenttamási önkormányzattal folytatott tárgyalásokat követően ez volt a ZORT második konkrét lépése a Krivaja folyó szennyezésének legális úton történő leállítására.

− Abból indulok ki, hogy még mielőtt egy közös, mindnyájunkat érintő problémát meg szeretnénk oldani – márpedig a Krivaja folyó szennyezése igenis az − először mindenki a saját udvarában és háza környékén tegyen rendet. Mi Szenttamáson megoldottuk a problémát, megállítottuk a Krivaja szennyezését a községünkben működő vállalatok részéről. Teljesen legális úton próbálkozunk tovább, ezt senki sem veheti el tőlünk, mint ahogyan azt sem, hogy mindenkinek joga van egészséges környezetben élni, dolgozni, gyermeket nevelni – mondta Kurjački.